RS
0

Projekt vanrednog školovanja Roma

FENA
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske vodi projekt vanrednog školovanja mladih od 15 do 18 godina koji nisu obuhvaćeni osnovnim obrazovanjem.

Projekt pod nazivom "Osnovno pravo na obrazovanje" finansira norveška organizacija "Spasimo djecu".

Osnovna škola "Branko Radičević" u Banjoj Luci, Osnovna škola "Sveti Sava" u Dubravama kod Gradiške i Osnovna škola «Jovan Dučić» u Bijeljini organizirat će nastavu za mlade koji nisu obuhvaćeni osnovnim obrazovanjem, prvenstveno romske nacionalnosti.

Ministarstvo prosvjete i kulture poziva mlade od 15 do 18 godina bez osnovnog obrazovanja da se prijave u spomenute škole do 20. septembra. Nastava će za njih početi 29. septembra i trajat će do kraja decembra, kada bi završili jedan razred (oni koji počinju od prvog završili bi tri razreda) po skraćenom planu i programu. U naredni razred krenut će u drugom polugodištu.

Planirano je da polaznici završe osnovnu školu za četiri godine. Do sada je prijavljeno oko 80 polaznika za vanrednu nastavu.

U okviru projekta "Osnovno pravo na obrazovanje" planirana je i pripremna nastava za mališane u godini pred polazak u školu. Nastavu će organizirati predškolske ustanove u Mrkonjić-Gradu, Prijedoru, Bijeljini i Trebinju.

Ovim programom obuhvaćeno je oko stotinu mališana iz socijalno ugroženih porodica, najvećim dijelom djeca romske nacionalnosti. Nastava će za njih početi također 29. septembra i trajat će tri mjeseca.

Za spomenute aktivnosti i za seminar za vaspitače i seminar za inkluzivnu nastavu norveška organizacija "Spasimo djecu" izdvojit će oko 68 hiljada KM, saopćeno je iz resornog ministarstva.