BiH
0

Projekt ranog otkrivanja raka dojke pokazao svoju opravdanost

FENA
Livno
Livno
Prošle godine započeti pilot projekt ranog otkrivanja raka dojke u Županijskoj bolnici "Fra Mihovil Sučić" u Livnu, kojI financira Fond solidarnosti Federacije BiH, pokazao je svu svoju humanu opravdanost.

To potvrđuje koordinator ovog projekta za Hercegbosansku županiju prim. dr. Ivan Cikojević, koji ističe da je do sad obavilo preventivnu kontrolu preko 1 500 žena s područja Županije.

Kontrola i analiza pokazala je da je na svakih 100 pregledanih žena otkriven jedan karcinom dojke, što je svjetski prosjek, a najčešća je dob žena kod kojih je otkriven rak dojke od 30 do 45 godina, dodao je dr. Cikojević. Svijest žena je jako dobra, odziv odličan, a dr. Cikojević nada se da će ovaj, inače prvi projekt te vrste u BiH, biti nastavljen i sljedeće godine.

Zasad ovaj projekt provodi u Hercegbosanskoj i Srednjobosanskoj županiji, a ako osiguramo financijsku podršku federalnog parlamenta, on će postati nacionalni projekt u koji će biti uključene i ostale županije, kazao je Ciukojević.

"To znači na stotine mladih spašenih života u jednoj godini", istaknuo je koordinator ovog projekta za HB županiju dr. Ivan Cikojević.