{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Projekt talijanskog fotografa "Sarajevo više nije Sarajevo"

3.7.2013. u 17:30
0
40
Projekt talijanskog fotografa "Sarajevo više nije Sarajevo"
0
Claudio Olivato, talijanski fotograf iz Padove, proveo je u Sarajevu sve vrijeme opsade glavnog grada BiH. Fotografije koje su nastale u tom periodu namjerava pretočiti u knjigu i izložbu.
Olivato je u dosadašnjoj karijeri sarađivo sa mnogobrojnim novinskim agencijama te svoje fotografije i izvještaje objavljivao u magazinima i novinama. Osim toga, radio je i za UNHCR i Svjetski program za hranu.

Uglavnom je pokrivao konfliktne zone u Rumuniji, Albaniji, Kosovu, Afganistanu, Uzbekistanu, Indiji, Tadžikistanu, Izraelu i Palestini.

Kroz mnogobrojne reportaže predstavio je živote ljudi na sjeveru Afganistana koji se bore protiv talibana, boravio sa papom Benedictom XVI na njegovom putu u Jordan i Palestinu...

Kako bi predstavio dešavanja u okupiranom Sarajevu, Olivato je pokrenuo projekt "Sarajevo više nije Sarajevo", čiji je cilj istražiti društvene i demografske promjene uzrokovane ratom.

"Sarajevo je bilo poznato kao balkanski Jeruzalem zbog toga što su u istom gradu živjeli jevreji, muslimani, katolici i pravoslavci. Nakon što je grad preživio najdužu opsadu u historiji modernog ratovanja, njegov identitet se zauvijek promijenio", smatra Olivato.On podsjeća da je glavni grad BiH bio pod opsadom od aprila 1992. godine do kraja februara 1996.

"Pretpostavlja se da je u ratu poginulo više od 12.000 Sarajlija, a više od 50.000 ih je ranjeno. Čak 85 posto žrtava bili su civili", dodaje ovaj talijanski fotograf.

On podsjeća da se u Sarajevu i BiH desio i urbicid, opisujući ga kao ubijanje kosmopolitskog duha grada.

"Sarajevo u svakodnevnom životu više nije Sarajevo", tvrdi Olivato.

Upravo prikazivanje nekadašnjeg i današnjeg Sarajeva je cilj njegovog projekta u kojem učestvuje i fotografkinja Olivija Douris.

Za završetak projekta, kroz koji je planirao održati nekoliko izložbi i izdati knjigu fotografija, potrebno mu je 15.400 dolara. Nekoliko knjiga bit će donirano sarajevskim školama i sirotištima.

Ukoliko želite donirati novac za navedeni projekt, možete to učini ovdje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: