{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Projekt Bosanske doline piramida ulazi u novu fazu

F
13.7.2007. u 13:45
0
0
Projekt Bosanske doline piramida ulazi u novu fazu
0
Projekt Bosanske doline piramida ulazi u novu fazu
Posjeta delegacije Vlade Federacije BiH 9. jula Bosanskoj dolini piramida s njenim predsjednikom Nedžadom Brankovićem na čelu i nekoliko ministara i pomoćnika ministara predstavlja javnu demonstraciju podrške najvišeg organa vlasti ovom projektu, navodi se u saopćenju Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".
Prema riječima predsjednika Upravnog odbora Fondacije Semira Osmanagića njoj su prethodile posjete potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe i Spomenke Mićić, zatim Christiana Schwarza-Schilinga te kompletne Vlade i rukovodstva Skupštine ZDK-a. Time je data konačna potvrda legitimnosti i potrebi istraživanju Fondacije u Visočkoj dolini.

Državne institucije odlučile su i finansijski stati iza ovog projekta globalnog značaja. Prva faza istraživanja Bosanske doline piramida je završena. Dvije godine multidisciplinarnog proučavanja argumentovano dokazuju postojanje prvog evropskog piramidalnog kompleksa. Satelitske, termalne i georadarske analize, dopunjene s geološkim, arheološkim, astronomskim, geofizičkim i geodetskim dokazima nedvojbeno su potvrdile hipoteze o kolosalnim kamenim strukturama u Visočkoj dolini.

Desetine naučnika sa četiri kontinenta te brojni volonteri, istraživači i posjetioci našli su novu atraktivnu destinaciju za rad i posjete. Veći broj arheoloških sondi na piramidama Sunca i Mjeseca, kamenom hramu u Gornjoj Vratnici te misteriozna podzemna mreža tunela pokazuju unikatnost ovog građevinskog kompleksa iz daleke prošlosti.

Fondacija više nema potrebe nikoga ubjeđivati u ono što je očigledno stotinama hiljada posjetilaca. Nepoznata civilizacija je definitivno boravila na ovim prostorima u prahistoriji i morat će se mijenjati evropska i svjetska historija, stoji između ostalog u saopćenju pristiglom iz Fondacije.

"Godine ispred nas bit će obilježene pozitivnom energijom koju ovaj projekt širi. Za pet ili deset godina više se niko neće sjećati nedobronamjernih otpora i pokušaja zaustavljanja ovih istraživanja. Tada će million turista godišnje u Visočkoj dolini uživati u avanturi otkrivanja podzemnog labirinta i ulaza u jedinstvene bosanske piramide", kazao je Osmanagić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: