{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Projekcija nagrađivanog filma "Mi još živimo ovdje" 3. oktobra

18.9.2012. u 08:22
0
0
Projekcija nagrađivanog filma "Mi još živimo ovdje" 3. oktobra
0
Projekcija nagrađivanog filma "Mi još živimo ovdje" 3. oktobra
Anna Makepeace
Projekcija nagrađivanog dokumentarca “Mi još živimo ovdje” (We Still Live Here: As Nutayunean) američke režiserke Anne Makepeace održat će se 3. oktobra u Domu omladine u Banjoj Luci sa početkom od 19 sati.
Izuzetno zapažen nezavisni dokumentarac koji otkriva jezik i historiju jednog indijanskog plemena predstavit će sama autorica koja će nakon projekcije govoriti o filmu, te o svojim bogatim iskustvima u snimanju i produkciji dokumentaraca.

Dan poslije, 4. oktobra u 10 sati, Anne Makepeace održat će i predavanje na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci za sve zainteresovane studente filma, režisere, producente i druge filmske profesionalce.

Ova američka producentkinja i režiserka više od 25 godina bavi se nezavisnim filmovima, a za svoj rad je bila više puta nagrađivana.


Film "Mi još živimo ovdje” snimljen je 2010. godine i dobitnik je Full Frame Inspiration nagrade. Govori o indijanskom plemenu Wampanoag i njihovom jeziku koji se sa smrću posljednjeg živog govornika prestao koristiti prije stotinu godina.

Prije četiri vijeka pripadnici plemena Wampanoag pomogli su prvim doseljenicima u Ameriku da prežive i iako svi Amerikanci tradicionalno slave praznik Dan zahvalnosti malo njih zna nešto više o historiji i jeziku ovog plemena, što se ovim filmskim ostvarenjem mijenja.


Glavni lik filma, lingvistkinja Jessie Little Doe Baird, vodi projekat oživljavanja jezika svojih predaka, jezika koji je sanjala i prije nego što je naučila da ga govori. Za ovaj svoj rad oživljavanja jezika koji se nije govorio više od stotinu godina Jessie je nedavno osvojila i MacArthur nagradu “genija”.

O izboru ove interesantne teme za dokumentarac, Makepeace je rekla da ju je privukla priča o uskrsnuću jezika.“Kod ovih plemena imamo mnogo bogate historije koja govori i o devastaciji kulture, a tako se malo zna o tome. Ova priča o Indijancima nije se zadržala samo na strašnim stvarima koje su im se dogodile, nego se fokusira i na njihov identitet koji se nastoji sačuvati za djecu i za buduće generacije”, istakla je režiserka filma.

Projekciju filma održava se u sklopu Međunarodnog filmskog festivala Kratkofil Plus u saradnji sa Kancelarijom za odnose sa javnošću Američke ambasade u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: