{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Projekcija filma "Carla's list" na dan okončanja njenog mandata

F
6.12.2007. u 12:05
0
0
Projekcija filma "Carla's list" na dan okončanja njenog mandata
0
Projekcija filma "Carla's list" na dan okončanja njenog mandata
Projekcija filma "Carlina lista" autora Marcela Schüpbacha bit će održana 13. decembra u UNITIC-ovoj kinodvorani u Sarajevu, najavljeno je iz Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC) Sarajevo.
Organizator projekcije je Udruženje Pravo Ljudski iz Sarajeva, u suradnji s Amnesty international film festivalom 'Stiching Movies That Matter' iz Holandije te lokalnim partnerima: Istraživačko- dokumentacionim centrom Sarajevo, Fondom za humanitarno pravo (Beograd) i Documentom iz Zagreba. Finansijsku podršku daju švicarska ambasada u Sarajevu i 'Stiching Movies That Matter'.

Nakon projekcije, koja počinje u 19.00 sati, uslijedit će panel diskusija.

Povod za projekciju dokumentarnog filma i diskusiju je činjenica da istog dana u Haagu glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte u društvu evropske političke elite obilježava okončanje svog dugogodišnjeg mandata.

U IDC-u smatraju da je to dovoljan razlog da bi se osvrnulo na mandat glavne tužiteljice i da se na javnoj debati progovori o politici Tužiteljstva, radu Tribunala, presudama i kaznenoj politici; prijenosu '11 bis slučajeva' na domaće pravosuđe te uspjesima i propustima ICTY-a.

Sudjelovanje na panel diskusiji potvrdili su Refik Hodžić, bivši glasnogovornik ICTY-a; Mirsad Tokača, predsjednik IDC-a; Zdravko Grebo, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu; dok se potvrda Marinka Jurčevića, glavnog državnog tužitelja u BiH, još očekuje.

Ovaj projekt podrazumijeva četiri projekcije i četiri rasprave koje će biti održane istog dana u četiri grada: u Haagu, Sarajevu (Udruženje Pravo Ljudski i IDC), Beogradu (Fond za humanitarno pravo) i Zagrebu (Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: