Branković i Schilling
0

Projekat zajedničkog upravljanja aerodromima

FENA
Premijer FBiH Nedžad Branković i federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović razgovarali su danas s Kristianom Schwarzom-Schillingom o projektu osnivanja holding kompanije za upravljanje aerodromima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli.

Suština projekta je da ova tri aerodroma zadrže vlasničku strukturu i finansijsku neovisnost, ali da imaju zajedničkog upravitelja koji bi osigurao veći protok putnika i robe te tako povećao profit.

Branković je kazao da je FBiH zainteresirana za unapređenje rada ovih aerodroma, posebno u Tuzli i Mostaru koji imaju specifičnosti i potencijale.

Ocijenio je da bi tuzlanski aerodrom bio idealna cargo-destinacija i u tom smislu može biti regionalno konkurentan dok bi razvoj mostarskog aerodroma pomogao ekonomskom i turisitičkom razvoju Hercegovine.

  • Mi smo u fazi jačanja naše aviokompanije. U maju će u flotu BH Airlinesa stići avion "boeing 737", a do kraja ove ili početkom naredne godine, još jedan. Ministar prometa i komunikacija je dao nalog za letove iz Tuzle i Mostara i veoma nam je važno da rehabiliziramo ove aerodrome i koristmo ih u punom kapacitetu, istakao je Branković.

Branković je istakao da će, s obzirom na to da je za osnivanje zajedničkog menadžmenta ova tri aerodroma neophodna saglasnost Gradskog vijeća Mostara i Skupštine Tuzlanskog kantona, vrlo brzo o ovome biti razgovarano sa čelnim ljudima institucija i aerodroma, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.