MUP RS-a
0

Projekat sprječavanja korupcije u policiji

FENA
Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a je u sklopu projekta sprječavanja korupcije u policiji, za jedanaest mjeseci, po različitim osnovama vodio disciplinske postupke ili izricao disciplinske mjere za lakše povrede radne dužnosti za više od 600 svojih radnika.

"Povrede radne dužnosti su različitog karaktera, nisu samo koruptivne nego da podrazumijevaju sva devijantna ponašanja pripadnika MUP-a“, rekao je direktor policije RS-a Uroš Pena.

Do sada su provedene 483 inicijative po zahtjevima građana, 120 inicijativa protiv 423 pripadnika policije, podnesena su 37 izvještaja za učinjeno krivično djelo protiv 49 policajaca, 29 policajaca je suspendovano s posla i podneseno je 13 prekršajnih prijava, odnosno zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 14 osoba.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čađo rekao je danas, nakon Kolegijuma MUP-a RS-a, na kojem su analizirani rezultati projekata sprječavanja korupcije u policiji, da MUP RS-a neće tolerirati nikakvo koruptivno ponašanje svojih radnika te da će tražiti veću odgovornost rukovodnog kadra MUP-a.

On je naveo da je rukovodni kadar "stavljen pod posebnu lupu“ i u skladu sa zakonom prema njima će MUP RS-a biti krajnje oštar tražeći da njihova odgovornost bude nedvosmislena.

Resorni ministar je dodao da je potrebno smanjiti broj prilika za upotrebu koruptivnih radnji te povećati nadzor i angažman radnika MUP-a RS-a.