BiH
0

Projekat proizvodnje plina za Mittal Steel Zenica vrijedan 20 miliona eura

FENA
Arcelor Mittal objavio je u utorak da će izvršiti proširenje svojih proizvodnih kapaciteta u Mittal Steelu Zenica, čime će pokriti svoje potrebe za industrijskim plinom.

Arcelor Mittal je sa hesenskom kompanijom Messer dogovorio koncept snabdijevanja kisikom i argonom. Ugovor vrijedan oko 20 miliona eura s kompanijom Messer, najvećim isporučiocem industrijskih plinova u privatnom vlasništvu, pružit će podršku Mittal Steel Zenica u implementaciji njegovih planova.

Stručnjak za industrijske plinove će kratkoročno modernizirati postojeće postrojenje za proizvodnju kisika i tako omogućiti proizvodnju potrebnog kisika u ovoj razvojnoj fazi na licu mjesta. Ova faza će biti operativna od decembra 2007. godine.

Istovremeno će se graditi novo postrojenje za razlaganje zraka koje će od sredine 2008. godine pokrivati kompletnu potrebu pogona za industrijskim plinovima. Kisik potreban za trenutne poslove Messer isporučuje u cisternama iz Srbije i Hrvatske.

Od sredine 2008. godine za poslove u Zenici bit će potrebno više od 15.000 kubnih metara kisika na sat. Nova proizvodna osnova za industrijske plinove u Zenici je i velika prilika za grad. Industrijski plinovi su za mnoge proizvodne pogone važni koliko i voda ili struja. Ovo će pružiti nove šanse za industrijski razvoj u Zenici, navodi se u saopćenju iz kompanije Arcelor Mittal.

Iz najvećeg svjetskog proizvođača čelika podsjećaju da se Arcelor Mittal nalazi u procesu rekonstrukcije postrojenja za integralnu proizvodnju čelika u zeničkoj željezari.

Riječ je o projektu koji obuhvata rekonstrukciju koksare, aglomeracije, visoke peći, konvertorske čeličane i energetike, kao i rekonstrukciju internoga željezničkog transporta. Integralna proizvodnja bi imala proizvodni kapacitet od oko dva miliona tona čelika.