{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Projekat "Novine 11/07/95": Alternativa za mlade sa podacima o genocidu u Srebrenici

A
29.10.2014. u 17:51
72
4
Projekat "Novine 11/07/95": Alternativa za mlade sa podacima o genocidu u Srebrenici
72
Projekat "Novine 11/07/95": Alternativa za mlade sa podacima o genocidu u Srebrenici
Foto: Anadolija
Projekat Galerije 11/07/95 pod nazivom "Novine 11/07/95", koji je podržala ambasada SAD-a u BiH, predan je danas u  Sarajevu predstavnicima Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.
U prostorijama Galerije 11/07/95 danas je predano oko 800 primjeraka brošure "Novine 11/07/95". Brošure je Hasanu Nuhanoviću, članu Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, predala Anela Hakalović ispred Galerije 11/07/95. Predaji brošura prisustvovala je i Stefanie Altman Winans, direktorica Ureda za odnose s javnoscu u ambasadi SAD-a, javlja Anadolija. 

Prema riječima Anele Hakalović, radi se o projektu koji je poklon Galerije 11/07/95 Memorijanom centru Srebrenica - Potočari. 

"Ovaj projekat je najprije bio zamišljen kao publikacija u kojoj ćemo mi objediniti dokumentarnu građu, odnosno neku vrstu historije interpretacije Srebreničkog genocida sa elementima koje imamo u galeriji", kazala je Hakalović, dodavši da je kasnije napravljen katalog i "Novine 11/07/95".

Ona je dodala kako Galerija 11/07/95 također radi na multimedijalnom projektu koji obuhvata virtuelni prikaz Potočara, koji će takodjer biti poklonjen Memorijalnom centru Potočari - Srebrenica. 

"Ponukani činjenicom da je od genocida prošlo više od 19 godina i sam pejsaž, odnosno topografija Potočara se mijena, na neki način smo htjeli to zabilježiti i zbog toga smo željeli napraviti virtuelni prikaz Potočara, koji ćemo pokloniti Memorijalnom centru", kazala je ona.

Uposlenik Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari Hasan Nuhanović zahvalio je Galeriji 11/07/95 na brošuri koja sadrži osnovne informacije o genocidu, koji je počinjen u i oko Srebrenice.

"S obzirom na to da edukacija, odnosno zvanično obrazovanje, neadekvatno obrađuje ovu temu, ovo je jedna alternativa da se mlađim generacijama ponude infomarcije na jednom mjestu sa najosnovnijim podacima o ovim događajima", poručio je Nuhanović.

"Novine 11/07/95" su novine ili brošura na 62 stranice koje sadrže osnovne informacije o događajima koji su prethodili raspadu Jugoslavije, detaljnu hronologiju srebreničkog genocida iz perspektive Hasana Nuhanovića te o posljedicama genocida u Srebrenici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: