Sarajevo
62

Projekat koji već 17 godina stipendira učenike romske nacionalne manjine

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
Program u Dječoj kući Grbavica nakon još jedne uspješne godine stipendiranja mladih Roma (Foto: I. Š./Klix.ba)
U Dječjoj kući Novo Sarajevo na Grbavici danas je upriličen program povodom okupljanja stipendista romske nacionalne manjine, a ujedno je otvoren konkurs za stipendiranje u narednoj školskoj godini.

Program je upriličen kao završnica uspješnog projekta "S obrazovanjem u budućnost" pod pokroviteljstvom Udruženja "Obrazovanje gradi BiH - Jovan Divjak".

Projekt menadžerica Udruženja "Obrazovanje gradi BiH - Jovan Divjak" Mersiha Turudija ističe da je posebno ponosna jer je dio ovog programa koji već 17 godina pomaže i stipendira obrazovanje mladih Roma.

"Ponosni smo na činjenicu da smo uspješno završili 17. godinu stipendiranja pripadnika romske nacionalne manjine sa doniranih preko milion KM direktno u novcu, pored ostalih aktivnosti. Danas je završnica školske godine u Dječjoj kući na Grbavici. Ujedno, danas je obavljen i konkurs za stipendiranje u narednoj školskoj godini", kaže Turudija koja je ujedno i projekat menadžerica na projektu "S obrazovanjem u budućnost".

Ona naglašava da je u proteklih 17 godina stipendiran 871 učenik romske nacionalne pripadnosti.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Sacmir Seferović, stipendista iz Bijeljine, kaže da stipendije mnogo znače s obzirom da dosta romske populacije živi na rubu egzistencije.

"Ove stipendije su, s obzirom na statističke podatke, dosta stimulacione s obzirom da dosta romske populacije živi na rubu egzistencije", kaže Seferović.

Prisutni su, također, minutom šutnje odali počast Jovanu Divjaku koji je preminuo 8. apila 2021. godine, a kojem se nedavno navršila godišnjica smrti.