Alija Lizde, bivši logoraš, za Reuters
0

Proizvodnja vina pomaže u liječenju ratnih rana

Sarajevo-x.com
Alija Lizde (Foto: Reuters)
Alija Lizde (Foto: Reuters)
Alija Lizde proveo je pet mjeseci u vojnim logorima 1993. godine. Njegov jedini zločin bio je što je musliman, pa ga je vojna policija bosanskih Hrvata zarobila.

Lizde danas ima malu vinsku zadrugu na jugu Bosne i Hercegovine, gdje radi sa šest Hrvata i jednim Srbinom na oživljavanju tradicije u ovoj regiji. Također, zadruga mu pomaže i da zaboravi strahote rata koji je bjesnio 1992-1995. godine u BiH.

"Rad u vinogradu je kao terapija, pomaže puno da zaboravim na rat. Svi bismo trebali malo terapije u našoj zemlji", rekao je Lizde za Reuters na sajmu Vinitaly u Veroni, gdje je predstavio prvo vino koje je proizvela njegova zadruga.

Opet stvorili malu Jugoslaviju

Projekt zadruge Vino-Daorson finansiralo je ministarstvo vanjskih poslova Italije, a pomogla je i talijanska nevladina organizacija CEFA. Pokrenut je 2009, a Lizde je prvo grožđe iz te zadruge ubrao prošle godine.

Lizde, koji je također direktor radio-stanice Stari most, ističe da je proizvodnja vina postala njegova strast. Troši sve više vremena u vinogradima i vinariji.

"Pomaže da se riješite stresa", kaže 48-godišnji Lizde, koji je bio svjedok na suđenjima za ratne zločine bivšim vođama bosanskih Hrvata.

Rad u vinogradu sa Hrvatima i Srbima, neprijateljima za vrijeme rata, nije bio problem za njega. Partneri s kojima radi u zadruzi jednako su otvoreni, kaže on.

"Mi smo opet stvorili malu Jugoslaviju", govori Lizde s osmijehom.

Tradicija duga 2.000 godina

U prvoj berbi proizveli su oko 20.000 litara vina, bijele Žilavke i crvene Blatine, koje će ići u prodaju ove godine. Ako sve bude teklo po planu, zadruga bi mogla proizvoditi i do 60.000 litara godišnje. Vino je namijenjeno za domaće tržište u Bosni i Hercegovini. Ali, prema pokazanom interesu na sajmu u Veroni, dio će vjerovatno ići u insotranstvo, možda u Njemačku, gdje živi dosta ljudi s područja BiH. Proizvodnja vina na jugu BiH datira još od prije 2.000 godina. Lizde ističe da zadruga još treba raditi na poboljšanju kvaliteta vina, te da će proći još nekoliko godina da posao postane značajnije profitabilan.

Ipak, za njega je veoma značajno što u zadruzi rade ljudi koji su prošli golgote rata.

"Dobro je što će neki shvatiti da je moguće raditi zajedno. Mislim da možemo biti dobar primjer drugima", zaključio je Lizde razgovor s Reutersovom novinarkom Svetlanom Kovalyovom.