Projekt UNZE
19

Proizvodnja kamene vune iz nusproizvoda čelika otvorit će nova radna mjesta u Zenici

Piše: E. M.
Potpisivanje Ugovora o podršci (Foto: E. M./Klix.ba)
Potpisivanje Ugovora o podršci projektu (Foto: E. M./Klix.ba)
Predstavnici Univerziteta u Zenici danas su u sjedištu kompanije ArcelorMittal Zenica potpisali Ugovor o finansiranju i realizaciji naučno-istraživačkog projekta čijom će realizacijom nusproizvod iz pogona visoke peći biti iskorišten za proizvodnju kamene vune koja se u stopostotnim količinama uvozi u Bosnu i Hercegovinu.

Naučni saradnik na Institutu "Kemal Kapetanović" Edin Terzić je pojasnio da je ovaj projekt rezultat analiza potencijala i mogućnosti korištenja reciklabilnih materijala za potrebe proizvodnje novih proizvoda.

"Zadatak ovog projekta je da definira mogućnosti korištenja visokopećne troske za proizvodnju kamene vune čime bi proizvod nakon testiranja zadovoljio međunarodne standarde. Proizvod bi se koristio u građevinarstvu za zvučnu, toplotnu pa čak i protivpožarnu izolaciju. U Bosni i Hercegovini ne postoji kapacitet u kojem se proizvodi već je 100 posto orjentisan ka uvozu", dodao je Terzić.

Kao osnovni proizvodi za izolacije trenutno se na tržištu koriste stiropor i staklena vuna, dok bi kamena vuna predstavljala ekološki prihvatljiv proizvod po nižoj cijeni.

Enes Hašić, prorektor Univerziteta u Zenici, kazao je kako će projekt tokom jednogodišnjeg istraživanja dati odgovor na mogućnost primjene određenih znanja, što bi na kraju trebalo rezultirati brojnim uštedama i otvaranjem novih radnih mjesta.

Sredstva za finansiranje aktivnosti za sada su osigurana, a suština je pronalazak tehnoloških rješenja za proizvodnju kamene vune iz nusproizvoda pogona ArcelorMittala Zenica.

"Na ovaj način Univerzitet će biti više prisutan u praksi s obzirom na to da nam je taj segment bio zapostavljen. Ranije smo potpisali protokol o saradnji i raduje nas što smo dobili podršku za realizaciju projekta koji će ostvariti uštede i otvoriti nova radna mjesta", kazao je Hašić.

Direktor kompanije ArcelorMittal Zenica Biju Nair je pojasnio da je ovaj projekt od izuzetnog značaja za studente koji će steći nova iskustva.

"Ovo je prvi korak koji smo realizovali i želim još ovakvih projekata. Ovakvim projektima ćemo odgojiti nove generacije dobrih studenata spremnih za rad u privredi jer će imati potrebno znanje i iskustvo", dodao je Nair.

Partneri u projektu su kompanija ArcelorMittal Zenica, Univerzitet u Zenici, Metalurški institut "Kemal Kapetanović" Zenica i Almy Zenica.

U narednom periodu na Univerzitetu u Zenici bit će poduzete daljnje aktivnosti na izboru Upravnog odbora te realizaciji projekta koji bi kroz nekoliko godina ponudio novi proizvod proizveden u BiH s mogućnošću izvoza u zemlje Evropske unije.