Susret s Dunovićem
15

Proizvođači uniformi zbog diskriminacije traže apelaciju Ustavnom sudu FBiH

Klix.ba
Predstavnici devet kompanija koje čine konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme danas su se sastali s potpredsjednikom FBiH Milanom Dunovićem kojeg su upoznali s kršenjem Ustava FBiH, zakona i pravilnika u MUP-u Kantona Sarajevo.

Naveli su da je MUP KS 2013. godine usvojio Pravilnik o uniformi za specijalne geografske uslove MUP-a KS, kojim je, umjesto samo nekih, specijaliziranih, propisan izgled svih vrsta uniformi, a ne samo dopunskih dijelova i posebnih uniformi, kako to decidno propisuje federalna Uredba o jedinstvenoj policijskoj uniformi

Istaknuli su da je istovremeno izgled uniformi propisan navedenim Pravilnikom, u potpunosti odstupio od izgleda propisanog Uredbom.

"Tako danas u praksi imamo situaciju da policijski službenici u Kantonu Sarajevo imaju u potpunosti različite uniforme od policijskih službenika u drugim kantonima. Smatramo da je prekršen Ustav FBiH, ali i federalna Uredba, jer je pravna mogućnost propisivanja posebnih, specijaliziranih tipova i dijelova policijske uniforme teško zloupotrebljena i to u korist pojedinih, dominantno uvoznih brendova odnosno zastupnika takve vrste policijske opreme", rekao nam je Haris Sejdić, predstavnik Konzorcija.

Potcrtava da je spomenuti pravilnik iz 2013. godine u potpunosti prilagođen i napravljen na način da favorizira samo jednu vrstu uniformi koje se uvoze u BiH, čime su domaći ali i svi drugi proizvođači diskriminirani.

"Potpredsjednik FBiH je rekao razmotriti mogućnosti podnošenja zahtjeva Ustavnom sudu FBiH, s tim da je to prvenstvena nadležnost federalnog premijera. Međutim, nama je jednom prilikom premijer Fadil Novalić rekao da to sami uradimo, iako to čak i prvno nije moguće", rekao je Sejdić.