Trakavica se nastavlja
15

Proizvođači pisali Viliću: Direkcija ne može donositi pravilnik o policijskim uniformama

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
BH Konzorcij koji okuplja niz domaćih proizvođača policijskih uniformi uputio je pismo direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH koja je pokrenula aktivnosti na izradi pravilnika o izgledu policijske uniforme službenika ove policijske institucije.

Oni su ga upozorili da to predstavlja jasno kršenje Zakona o policijskm službenicima BiH i uzurpiranje nadležnosti Vijeća ministara BiH.

Odredbom iz člana 5. stav 3. navedenog Zakona jasno je propisano kako je Vijeće ministara BiH jedino nadležno za donošenje propisa o izgledu policijske uniforme policijskih službenika u policijskim agencijama BiH, naveli su u pismu.

S druge strane, odredba iz stava 2. istog člana Zakona ovlašćuje policijska tijela da isključivo donose provedbene propise (pravilnike i dr.) o načinu korištenja i nošenja službenih uniformi čiji izgled svojim propisom uređuje Vijeće ministara BiH.

"Kao što Vam je poznato, već duže vremena unutar Vijeća ministara BiH traje pokušaj usvajanja novog Pravilnika o izgledu policijske uniforme kojim se, nažalost, nastoji favorizirati jedan inostrani proizvođač policijskih uniformi i opreme, odnosno, kompanija koja vrši njihov uvoz u BiH, čime se nanosi velika šteta domaćim proizvođačima i budžetu BiH. Ujedno su ovakva nastojanja u direktnoj suprotnosti Zakonu o javnim nabavkama BiH, o čemu je BH Konzorcij u više navrata upozoravao nadležne i informisao širu javnost", saopćili su iz Bh. konzorcija traživši sastanak s Vilićem po ovom pitanju.

BH Konzorcij okuplja domaće proizvođače tekstila i obuće i to Koteks d.o.o. Tešanj, Sparta d.o.o Banja Luka, MEN d.o.o. Travnik, ZENKO d.o.o Zenica, Uslužnost d.o.o. Sarajevo, Tekstilna industrija d.o.o. Mostar, Miltex d.o.o Banja Luka, K.L.M. Prnjavor i Belt d.o.o. Banja Luka.

Pomenute kompanije su višegodišnji partneri policijskih institucija BiH u proizvodnji i snabdijevanju uniformi za njihove potrebe i ispunjavaju veoma stroge i visoke inostrane standarde, te između ostalih, uniformama opremamo i policijske snage Republike Austrije, Italije te Švicarske što prilično govori o kvaliteti naših proizvoda.

"Pravilnikom koji je u proceduri usvajanja na Vijeću ministara BiH, neskriveno se favorizira uniforma inostranog proizvođača "5.11 Inc.", a što je javno u medijima potvrdio i sam ministar sigurnosti Dragan Mektić, koji je ujedno i predlagač spornog prijedloga pravilnika. To je učinjeno na način da su u tekstu Pravilnika do u najsitniji detalj propisane apsolutno sve tehničke karakteristike i specifikacije pomenute uniforme", kaže se u saopćenju.