U januaru na cesti
227

Proizveden prvi od 25 novih sarajevskih trolejbusa, pogledajte kako izgledaju

B. R.
Trolejbus namijenjen za javni prijevoz u Sarajevu (Foto: Vlada KS)
Trolejbus namijenjen za javni prijevoz u Sarajevu (Foto: Vlada KS)

Proizveden je prvi od 25 novih trolejbusa bjeloruskog proizvođača BKM Holding, koji će uskoro početi saobraćati sarajevskim ulicama - to bi se trebalo desiti u januaru sljedeće godine.

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, kantonalni premijer Edin Forto (NS) i kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP) nalaze se u Minsku, gdje su se sastali sa čelnim ljudima navedene kompanije i upoznali o procesu proizvodnje novih vozila kojima će se znatno unaprijediti javni gradski prijevoz.

Osim što će biti opremljeni, kako je navedeno, najsavremenijom opremom, jedna od osnovnih karakteristika novih sarajevskih trolejbusa je da imaju mogućnost autonomne vožnje do 20 kilometara, što znači da će moći voziti i na određenim autobuskim linijama, odnosno na saobraćajnicama koje nisu pokrivene kontaktnom mrežom.

"U prvom dijelu mandata, 2019. godine smo rekli da nam je jedan od glavnih prioriteta stvaranje modernog i funkcionalnog javnog gradskog prijevoza, nabavka novih vozila i obnova saobraćajne infrastrukture. Učinkovit gradski prijevoz je jedan od preduslova za stvaranje boljeg kvaliteta života u gradu, a ovo na čemu vlada i Ministarstvo saobraćaja rade je upravo to. Sarajevo će uskoro na raspolaganju imati 25 potpuno novih, niskopodnih trolejbusa koji će biti opremljeni najsavremenijom opremom i imati mogućnosti korištenja na autobuskim linijama u gradu", napomenuo je premijer Forto.

Novi trolejbusi imaju kapacitet minimalno, kako je istakntuo, 130 putnika i najmanje 35 sjedećih mjesta, opremljeni su naprednim sistemima naplate karata i brojanja putnika, videonadzorom, pristupom za osobe s invaliditetom, klima uređajem, LED osvjetljenjem i povećanim komforom u vožnji, dok će biti ugrađen i određeni broj USB priključaka za mobilne telefone.

"Nastavljamo raditi na poboljšanju javnog gradskog prijevoza u Kantonu Sarajevo kroz nabavku ekološki prihvatljivih prijevoznih sredstava. Model ponuđen Kantonu Sarajevo je model posljednje generacije, veoma sličan električnim autobusima koje ova kompanija proizvodi. Trolejbusi će imati mogućnosti vožnje punim kapacitetom bez kontaktne mreže u dužini do 20 kilometara. To je odlična pretpostavka za normalizaciju autobuskog saobraćaja u Kantonu Sarajevo. Kompletna isporuka svih vozila se očekuje do jula 2022.", najavio je ministar Šteta.

Vozila će biti opremljena, kako je naglašeno, informacionim sistemom za putnike, koji će se sastojati od displeja i zvučnika u putničkom prostoru, putem kojih će se vršiti najava narednih stanica na njegovoj ruti te davati druge obavijesti. Svi ekrani su opremljeni LED diodama te će biti lako uočljivi. U unutrašnjosti će također biti ugrađeni i LCD monitori s mogućnosti prikaza videosadržaja.

U trolejbuse će biti ugrađena, kako je saopćeno, najsavremenija elektrooprema, a bit će napravljeni prema aktuelnim evropskim standardima i normama. Kao pogon će se koristiti pouzdani i dugovječni elektromotori koji zahtijevaju minimalno održavanje.

Podsjetimo, ministar Šteta je u januaru ove godine potpisao ugovor za nabavku 25 novih niskopodnih trolejbusa. Na međunarodnom tenderu koji je proveden u skladu s pravilima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), izabrana je firma BKM Holding iz Bjelorusije. Ukupna vrijednost potpisanog Ugovora iznosi 14.014.914 eura.

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, BKM Holding je jedan od vodećih proizvođača vozila za javni prijevoz na električni pogon u istočnoj Evropi. Kompanija, pored trolejbusa, proizvodi i električne autobuse i tramvaje.

Kompanija je u svojoj 40 godina dugoj historiji proizvodnje trolejbusa proizvela različite modele vozila, a 2019. godine potpisala je ugovor o poslovnoj saradnji s kompanijom CAD CAM Automotive iz Velike Britanije za zajedničku proizvodnju električnih autobusa za tržište Velike Britanije, ukazali su u Vladi Kantona Sarajevo.