Građanska akcija
30

PROI pokrenuo akciju slanja pisama premijeru Novaliću o želji za okruženjem bez duhanskog dima

Klix.ba
Udruženje PROI, koje više od 17 godina radi u oblasti javnog zdravstva, iniciralo je građansku akciju slanja pisama premijeru FBiH Fadilu Novaliću te je i njemu uputilo Otvoreno pismo povodom izjave koja se tiče Nacrta zakona o kontroli duhana, u kojem se navodi zašto je značajno i neophodno da se ovaj zakon što prije usvoji.

Apel za slanje pozivnog pisma premijeru Novaliću poslalo je, tvrde oni, na desetine građana i organizacija koje, kako navode, za sebe, svoju djecu i prijatelje, žele zdravo okruženje bez duhanskog dima.

"Podsjećamo da je u subotu 10. februara održana 'sesija članova Udruženja hotelijera i restoratera u BiH u saradnji sa predstavnicima trgovaca FBiH i Privrednom komorom FBiH sa premijerom Federacije BiH'. Događaju je Novalić istakao da je 'novi Nacrt posljedica tendencije suzbijanja pušenja, ali da će on izazvati kontroverze i utjecati na rad ugostiteljstva'. Također navodi da 'omogućavanje upotrebe duhanskih proizvoda ujedno omogućava razvoj i druge vrste ekonomije, ugostiteljskog sektora'. Trenutno Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje se nalazi u bitnoj fazi parlamentarne procedure i uskoro će biti upućena u formi prijedloga. Duhanska industrija se koristi svim dostupnim taktikama da spriječi, modifikuje ili odgodi donošenje ovog novog i sveobuhvatnog zakona o kontroli duhana u FBiH čije usvajanje ima potencijal da spasi živote i zdravlje hiljada Bosanaca i Hercegovca", tvrde iz PROI-a.

Oni navode da ovakve tvrdnje ugrožavaju donošenje progresivnih politika za kontrolu duhana.

U pismima PROI-a i građana se apeluje da premijer Novalić prepozna značaj Nacrta zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koji građanima pruža maksimalnu zaštitu od svih posljedica na koje utiče duhan i duhanske prerađevine, da radi u korist građana, a ne duhanske industrije te da se osigura prvenstveno zdravlje svih građana i život bez duhanskog dima u zatvorenim prostorima.

"Podaci raznih istraživanja kada se radi o štetnosti duhana su poražavajući, te je zbog toga bitno što prije usvojiti zakon kako bi na adekvatan način zaštitili svoje građane. Podsjetimo da su brojna ispitivanja javnog mišljenja, kao i istraživanje koje je krajem 2016. godine proveo Ekonomski institut u Sarajevu uz podršku Udruženja PROI u pet različitih gradova u FBiH pokazalo da više od 70% građana, među kojima su i pušači i nepušači podržava zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima i radnim mjestima. Osim toga, više od 69% ispitanika smatra da će novi Zakon osigurati zdravije okruženje, naročito kada su u pitanju osjetljive kategorije stanovništva, a više od 62% vjeruje da je novi zakon neophodan u cilju ubrzanja procesa euroatlantskih integracija", navodi se u saopćenju PROI-ja.

Izjave o tome kako ograničavanja pušenje ugrožava ugostiteljstvo su netačne i kontradiktorne prema činjenica dokazanim brojnim međunarodnim i domaćim istraživanjima i praksama drugih zemalja, kažu iz PROI-ja i optužuju duhansku industriju da u javnost plasira lažne podatke.

"Ni u jednoj zemlji koja je uvela zabranu pušenja u zatvorenim prostorima nije došlo do smanjenja prometa u ugostiteljstvu. Naprotiv, zabilježeni su pozitivni efekti u smislu povećanja broja gostiju i to onih koji do tada nisu dolazili u ugostiteljske upravo zbog pušenja. Takodjer naglašavamo da se ugostitelji moraju voditi i interesima svog osoblja, čije su zdravlje i život ugroženi bez ikakve mogućnosti izbora i zaštite od duhanskog dima. Smatramo da navedeno treba imati prioritet nasuprot profitnim interesima velikih kompanija koje zarađuju po cijenu narušavanja zdravlja i života naših sugrađana. PROI poziva sve građane da se uključe u akciju i da aktivno prate sve procese usvajanja novog zakona, da ne damo šansu duhanskoj industriji za manipulaciju vlasti i građanstva te da vlada osigura zaštitu politika javnog zdravstva u pogledu kontrole duhana od komercijalnih i drugih prekrivenih interesa duhanske industrije", navodi PROI u saopćenju za javnost.