BiH
63

PROI: Nacrt zakona o kontroli duhana je značajan korak ka društvu bez duhanskog dima

Klix.ba
Na 91. sjednici Vlade FBiH u Mostaru 16. februra usvojen je Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Ovaj zakon, u cilju zaštite i unaprjeđenja zdravlja stanovništva, reguliše odnosno zabranjuje upotrebu svih duhanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe. Zakon također reguliše prodaju, reklamiranje, pakiranje, odnos vlade sa duhanskom industrijom, sadržaj duhanskih proizvoda i druge efikasne mjere za kontrolu duhana.

Podsjećamo, Prednacrt ovog zakona je finaliziran i poslan u dalju proceduru 4. oktobra prošle godine. Kako je prethodno završen proces konsultiranja sa relevantnim ministarstvima na kantonalnim nivoima i drugim relevantnim institucijama na kantonalnim i federalnim nivoima gdje je prikupio pozitivna mišljenja, ovaj zakon je u četvrtak razmatran na sjednici Vlade FBiH. Zvanični predlagač ovog progresivnog zakona je Federalno ministarstvo zdravstva, a na njegovoj izradi radila je ekspertna radna grupa kojom je koordiniralo navedeno ministarstvo uz podršku Udruženja PROI i Svjetske banke. Prednacrt je izrađen po uzoru na slične zakone koji već postoje u drugim zemljama za koje je dokazano da imaju pozitivan utjecaj, kako na građane, tako i na male biznise uz odsustvo bilo kakvog negativnog utjecaja, kojeg obično duhanska indsutrija koristi kao izgovor u svojim taktikama protivljenja ili odugovlačenja procesa donošenja ovakvih mjera kako bi osigurala svoju dobit.

Zaštita zdravlja stanovništva kao glavni cilj

Iz PROI poručuju da se samo u Federaciji Bosne i Hercegovine, tri četvrtine svih smrtnih ishoda zbog bolesti veže za one bolesti za koje je jedan od faktora rizika pušenje, ali i izloženost duhanskom dimu.

"Pasivno pušenje predstavlja veliki rizik po zdravlje svih građana i njemu su, nažalost, svakodnevno izložena i djeca. Osiguravanje čistog zraka bez duhanskog dima u zatvorenim javnim i radnim mjestima mora biti prioritet i u smislu zaštite osnovnih ljudskih prava na zdravlje i život koja su direktno ugrožena izloženošću duhanskom dimu. Samo potpuno odsustvo duhanskog dima u zatvorenim prostorima može zaštititi zdravlje stanovništva i smanjiti štetne posljedice konzumiranja duhanskih proizvoda i izloženosti duhanskom dimu", kažu iz Udruženja PROI.

Korak naprijed ka EU integraciji i ispunjenu obaveza BiH

Nacrt zakona predviđa maksimalnu usklađenost sa Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije i EU Direktivom o duhanskim proizvodima. Podsjećamo, BiH potpisala je Okvirnu konvenciju o kontroli duhana 2009. godine, i prošao je prvobitni rok od pet godina za usklađivanje sa ovom Konvencijom. U tom smislu, zakonska regulacija u ovoj oblasti je i obaveza Bosne i Hercegovine.

Svi ključni donosioci odluka dužni su prepoznati ovu obavezu i napraviti korake ka njenom ispunjenu kroz podršku zakona koji bi Bosnu i Hercegovinu približio razvijenim zemljama i otvorio joj put ka EU integraciji.

"Pozdravljamo usvajanje Nacrta zakona u Vladi FBiH i apeluje na sve parlamentarce i druge ključne donosioce odluka da već ove godine izvrše svoju dužnost prema građanima i naprave veliki korak za zaštitu zdravlja, ali i za širi napredak naše zemlje", saopćeno je iz Udruženja PROI.