Vanjski utjecaj
106

Prohić: Ukoliko Dodik pobijedi na izborima situacija će postati složenija, opasnija i gora

Piše: M. N.
Ibrahim Prohić (Foto: Radio Slobodna Evropa)
Ibrahim Prohić (Foto: Radio Slobodna Evropa)
Ukoliko Milorad Dodik bude izabran za člana Predsjedništva BiH situacija će biti gora, uslijedit će blokade na svim nivoima, a njegove postupke diktirat će sile van BiH, mišljenja je analitičar Ibrahim Prohić.

Kazao je da će, ako Dodik ostvari pobjedu, ona na najbolji mogući način pokazati svu prevrtljivost jedne osobe. Podsjetio je da je svojevremeno došao kao favorit međunarodne zajednice, a da je, kada se njegove izjave iz tog perioda porede s onima koje je davao kada je bio u zvaničnim mandatima, teško zaključiti da se radio o istoj osobi.

Prohić ističe da njegova kandidatura nije bila neočekivana, te da ona predstavlja mnogo više od personalnog pitanja jer je tu riječ o neposrednoj budućnosti BiH.

"Ne želim dramatizovati situaciju jer ni aktuelna situacija u Predsjedništvu nije bitno bolja, s Dodikom ili bez njega ne cvjetaju ruže. Međutim, sada bi ta situacija mogla za još jedan stepen biti složenija, opasnija i gora. Ukoliko bi se desilo da pobijedi Dodik iz RS- i Čović kao hrvatski član Predsjedništva onda bismo imali 'osovinu zla' Dodik-Čović u najvišem organu. Ono što je donekle utješno je što se odluke donose konsenzusom pa njih dvojica ne bi mogli donositi odluke kakve bi htjeli, ali to je mala utjeha jer bi to značilo da bi bili sposobni za konstantnu blokadu, ne samo Predsjedništva već i ostalih tijela i organa", kazao je Prohić.

Posljedica mogućeg scenarija u kojem je Dodik član Predsjedništva je, prema Prohićevom mišljenju, ta što bi njegove izjave, odluke i postupci kao člana Predsjedništva BiH imali veću težinu nego sada kada Dodik "samo" predsjednik jednog entiteta.

"Njegova kandidatura je očekivana jer je u RS-u postalo gusto. On najbolje zna koliko je tamo loša situacija. Loša je i u FBiH, ali je u RS-u gora. Nezadovoljstvo unutar RS svakim danom je sve veće. Jedino je sigurna plata u institucijama sistema RS. S druge strane opozicija u RS-u, koliko god da pati od određenih slabosti, konsolidirala se i postala ozbiljna prijetnja njegovoj apsolutnoj dominaciji u RS-u. Ukoliko bi neko pobijedio na mjestu predsjednika RS-a ko nije njegov igrač, postalo bi mu jako frustrirajuće", kazao je Prohić.

Kada su u pitanju Dodikove najave da će njegov ured biti u Istočnom Sarajevu i da bi u Sarajevo dolazio samo kada mora, Prohić je kazao kako bi time vratio BiH u 1995. i 1996. godinu kada se postavljalo pitanje koliko je siguran dolazak članova Predsjedništva u Sarajevo, te bi svoj mandat posvetio tome da pokaže kako je Sarajevo opasna destinacija za njega.

"S Dodikom ova država BiH i entitet RS, pa i oni u čije ime on tobože govori, imali su i imat će problema na kojoj god se on funkciji nalazio. Domaći vodeći političari su samo prividno jaki, oni su zapravo slabi. Jaki su na svom terenu u bosanskom blatu ,a vrlo su ranjivi jer nemaju autonomnost. Mislite da bi Dodik mogao raditi ovo što radi da nema podršku iz Beograda i Moskve?", rekao je.

Upozorava da se preko BiH u ovom trenutku prelamaju interesi moćnih sila - SAD-a i Rusije, Turske i EU, te se postavlja pitanje gdje je BiH u tome svemu.

"Bahatost koju Dodik pokazuje ne crpi iz sopstvenog potencijala već iz moći koji imaju neki faktori van BiH. Sve što najavljuje, ako dobije na izborima, nije sigurno da će se ponašati tako kao do sada već onako kako bude diktat iz vana", zaključio je Prohić dodavši kako ni Beograd ni Zagreb nemaju iskren odnos prema našoj zemlji.