{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Programi za praznike moraju se prijaviti Poreznoj upravi

F
25.12.2008. u 16:12
0
2
Programi za praznike moraju se prijaviti Poreznoj upravi
0
Programi za praznike moraju se prijaviti Poreznoj upravi
U povodu nastupajućih novogodišnjih praznika Porezna uprava Federacije BiH podsjeća pravna i fizička lica koja namjeravaju organizirati prigodne proslave uz angažiranje estradnih umjetnika (pjevača, muzičara, glumaca, plesača i dr.) da su dužni u skladu sa odredbama poreznih kantonalnih zakona, poreznim ispostavama u općinama na području kojih će se program organizirati, podnijeti prijavu poreza na prihod od autorskih prava.
Obveznik poreza na prihod od autorskih prava su pravna i fizička lica, organizatori programa.

Organizatori programa dužni su prijaviti organiziranje i izvođenje kulturno-umjetničkog ili estradnog programa za vrijeme nastupajućih praznika Poreznoj upravi u roku od tri dana prije početka izvođenja.

Uz poreznu prijavu, organizator (porezni obveznik) je dužan podnijeti jedan primjerak ugovora zaključenog između organizatora i izvođača i tačan iznos ugovorene neto naknade za ugovoreno djelo.

Ukoliko je prisustvo proslavi uslovljeno izdavanjem ulaznica/ karti, organizator (porezni obveznik) dužan je uz prijavu podnijeti na ovjeru i blokove ulaznica koje moraju imati serijski broj, a za osobe koja nisu državljani BiH dužni su podnijeti i radnu dozvolu.

Nepostupanje na ovaj opisani način može imati za posljedicu zabranu obavljanja djelatnosti, odnosno održavanje kulturno-umjetničkog ili estradnog programa.

Porezna uprava Federacije BiH podsjeća također, da neprijavljivanje organiziranja kulturno-umjetničkog ili estradnog programa, osim posljedice zabrane ima za posljedicu prekršajne i krivične sankcije, posebno u dijelu netačnog prijavljivanja iznosa ugovorene naknade za autorsko djelo.

U slučaju prijavljivanja nerealnog iznosa honorara za izvođače estradnih programa Porezna uprava FBiH će u okviru svojih ovlaštenja preko Sektora za obavještajne i istražne radnje poduzeti posebne radnje u cilju utvrđivanja pravog činjeničnog stanja.

Kao što je obaveza poreznog obveznika (organizatora kulturno-umjetničkog ili estradnog programa) da prijavi, obračuna i uplati porez na priihod od autorskog prava, tako je i pravo Porezne uprave Federacije BiH da vrši kontrolu nad pravovremenim i tačnim prijavljivanjem porezne obaveze što će i raditi tokom predstojećih praznika.

Da ne bi doveli u pitanje organiziranje i izvođenje kulturno-umjetničkog ili estradnog programa, Porezna uprava upućuje poziv svima koji će takve programe organizovati da u zakonom propisanim rokovima i način propisan zakonom izvrše svoju poreznu obavezu.

Porezna uprava u saopćenju za javnost naglašava da su stope poreza na prihod od autorskih prava različite od kantona do kantona.

U Kantonu Sarajevo stopa poreza na prihod od autorskih prava iznosi 20 posto izuzev za djela ozbiljne muzike za koje stopa iznosi 5 posto.

U Zeničko-dobojskom kantonu stopa poreza je 15 posto, a u Unsko-sanskom 20 posto, izuzev za djela ozbiljne muzike za koje stopa iznosi pet posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: