BiH
0

Program utroška sredstava za poljoprivredu za 2008. primjer zloupotrebe od institucija vlasti

FENA
Udruženje poljoprivrednika u BiH smatra da je program utroška sredstava za poljoprivredu za 2008. godinu, koji je Vlada Federacije BiH usvojila na prijedlog resornog ministra Ljubića, tipičan primjer zloupotrebe od institucija izvršne vlasti.

U saopćenju Udruženja se navodi da se program donosi prema Zakonu o novčanoj podršci primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji FBiH i mora da bude usklađen s tim zakonom. Međutim, ministar Ljubić je iz podsticaja izbacio kukuruz kao najznačajniju ratarsku kulturu, te voćarstvo, krmno bilje, telad i drugo.

Istovremeno je, ističe se u saopćenju, u sistem podsticaja uključio nekoliko "prioriteta" koji se ne spominju u spomenutom Zakonu, kao što su grantovi za prerađivačku industriju, stručni projekti, stručni skupovi, sajmovi, seminari, izložbe te stavka "ostalo".

  • Pri izradi uputstva za ostvarenje novčanih podrški ministar se dosjetio te dodao još dvije stavke za bespovratnu podršku – kupovinu zemlje i za simpozije te time prekršio i spomenuti program. Tako je ministar Ljubić protuzakonito preusmjerio oko 15 miliona KM, a premijer Branković parafirao uime Vlade spomenuti program i uputstvo i ne čitajući njegov tekst jer, kako nedavno izjavi, "ima povjerenje u svoje ministre", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da nije jasno zašto ovakvo kršenje zakona prođe stručnjake za pravo koji sjede u institucijama izvršne vlasti, kao što nije ni jasno zašto nisu reagirali ni parlamentarni odbori za poljoprivredu koji daju saglasnost na ove dokumente.

"Tako još jednom naša izvršna vlast dokazuje da je ona najveći prekršilac zakona a takozvani "zakonodavci" ponašaju se kao njeni taoci umjesto da sankcionišu sve njene protuzakonite radnje. Spomenuti zakonodavci su dozvolili ministru Ljubiću da sredstvima poreznih obveznika koja oni odvajaju za razvoj poljoprivrede implementira svoju ličnu poljoprivrednu strategiju u kojoj je duhan važniji od kukuruza i pšenice, a svinja dobije 16 puta veći poticaj od ovce", navodi se u saopćenju Udruženja poljoprivrednika u BiH.