260 miliona maraka
0

Program sanacije budžetskog deficita iz 2008.

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vlada Federacije BiH danas je na sjednici u Sarajevu utvrdila program pokrića budžetskog deficita iz prošle godine od 260 miliona maraka, te donijela odluke o rebalansu budžeta i izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju budžeta FBiH za ovu godinu.

Kako je nakon sjednice novinarima saopćio dopremijer i ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda, Vlada je donijela odluku da se sredstva za izmirenje dugova iz prošle godine osiguraju iz dva izvora.

Jedan izvor su sredstva sukcesije od 120 miliona maraka, a drugi kratkoročna pozajmica od pet komercijalnih banaka koje su formirale bankarski sindikat. To su banke Unicredit, Intesa Sao Paolo, ABS bank, Raiffeisen i NLB Tuzlanska banka.

Bevanda je kazao da se ovo kreditno zaduženje odnosi na period od 12 mjeseci, uz kamatnu stopu od 7,99 na godišnjem nivou.

Objasnio je da bi kreditna pozajmica od 140 miliona maraka mogla biti vraćena sredstvima MMF-a i Svjetske banke zbog čega je apelirao na državne institucije da ubrzaju aktivnosti na pribavljanju ovih sredstava.

-To bi bila sredstva direktne podrške proračunu, čime bismo vratili kratkoročnu pozajmicu te ovim izbjegli tužbe, ustvrdio je federalni ministar finansija.

Premijer Nedžad Branković naveo je da se ova vlada u protekle dvije godine suočila s problemom kako izmiriti gotovo 600 miliona maraka novih obaveza, stvorenih zakonima i uredbama iz 2006. i 2007. godine.

To je razlog zog čega u prošloj godini, pored izmirenih budžetskih prioriteta, nije bilo dovoljno prihoda u budžetu za finansiranje projekata, kao što s izgradnja autoputa, poticaji poljoprivredi, obrtu, transferi u industriji, projekti izgradnje škola i bolnica.

  • Ovaj rebalans budžeta i programa saniranja budžetskog deficita je podvlačenje linije s recidivima. Zbog toga moramo intenzivno krenuti u dalje reforme, naglasio je Branković.