BiH
0

Program obuke policajaca za suzbijanje zločina mržnje

FENA
Petodnevni "Program obuke policijskih službenika za suzbijanje zločina mržnje", koji je prvi put realiziran u BiH u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH i OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava, sutra okončava svoj rad, saopćeno je danas iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Tim povodom, ministar sigurnosti Tarik Sadović i prvi zamjenik direktora OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava Toralv Nordbo obratit će se prisutnim polaznicima obuke u hotelu Hungaria na Ilidži i dodjeliti im certifikate.

Ovaj program obuke, provoden je s ciljem jačanja saradnje između policijskih agencija i nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini u prevenciji i suzbijanju zločina iz mržnje, kao presudnog koraka u očuvanju civilnog društva i pomoći svim ljudima da žive u pravdenom i mirnom okruženju.

Kako je BiH u proteklom ratu bila poprište nazapamćenih zločina iz mržnje, Program je prilagođen potrebama policijskih agencija u BiH i obuhvatio je teme: svijest o zločinu iz mržnje, dobru praksu kao odgovor na zločine iz mržnje, istrage, analitičko prikupljanje informacija, dokumentovanje i procesuiranje, razvoj baze podataka i analizu zločina iz mržnje te zajedničko djelovanje u borbi protiv zločina iz mržnje.

Predavači na ovom seminaru bili su priznati eksperti iz SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Španije, Mađarske, Hrvatske, Ukrajine i BiH, a učesnici predstavnici svih relevatnih policijskih agencija u BiH, kaže se u saopćenju Ministarstva sigurnosti BiH.