BiH
0

Program obilježavanja Dana grada Sarajevo

FENA
Grad Sarajevo će ove godine prvi put slaviti Dan grada Sarajeva tri dana, 5., 6. i 7. aprila.

Programom obilježavanja Dana grada Sarajeva u 2007., u ova tri dana planirano je održavanje manifestacija namijenjenih svim generacijama građana Grada Sarajeva, djeci, mladima i starijima, kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu, prezentirajuću program obilježavanja Dana grada Sarajevo, predsjednik Izvršnog odbora za obilježavanje Dana grada i zamjenik gradonačelnice Sarajeva Predrag Mitrović.

U četvrtak 5. aprila u 18.00 sati u dvorani BKC-a bit će održan pop rok festival "Pjevajmo domaće" za učenike osnovnih škola. Na festivalu će nastupiti 16 solista, a ove godine učestvuju i djeca iz općina koje nisu u sastavu Grada Sarajeva.

Sutra u 20.00 sati u Domu mladih Skenderija bit će upriličena premijera filma "Tunel nade" slovenskog reditelja Matjaža Fistraveca.

U petak 6. aprila predviđeno je polaganje cvijeća kod "Vječne vatre", na Mostu "Suade Dilberović i Olge Sučić", na Spomen-obilježju "Vraca", na šehidskom mezarju "Kovači" i Trgu ZAVNOBiH-a.

Zamjenik gradonačelnice Predrag Mitrović pozvao je sve građane Sarajeva da prisustvuju polaganju cvijeća, naglasivši kako Grad Sarajevo ne smije zaboraviti one koji su branili ovaj grad.

Temeljac za spomen-obilježje svoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godine bit će postavljen 6. aprila u 09.30 na lokalitetu fontane u Velikom parku. U 14.30 predviđen je i obilazak lokaliteta "prve kuće Sarajeva", Isa-begove tekije, darovane gradu 1462. godine.

U 16.00 sati u Zemaljskom muzeju bit će otvorena izložba slika Sarajeva 1878.-1914. godine.

Svečana sjednica Gradskoj vijeća bit će održana u 18.00 sati u Narodnom pozorištu. Na sjednici bit će uručene jedna pojedinačna i jedna kolektivna Šestoaprilska nagrada, te Ključ Grada Sarajeva. Dobitnik pojedinačne Šestoaprilske nagrade je akademik prof. dr. Božidar Matić, a dobitnik kolektivne Šestoaprilske nagrade je Pedijatrijska klinika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Dobitnica Ključa Grada Sarajeva je primadona Gertruda Munitić.

U 20.00 sati u dvorani BKC-a bit će održan koncert Instituta za sevdah Omer Pobrić. Naglašeno je da će ovo biti koncert za sve generacije, a učesnici će biti iz cijele BiH. Ulaz na ovaj koncert je besplatan, a sve pjesme će biti o Sarajevu.

U subotu 7. aprila u 20.30 sati u Domu mladih na Skenderiji bit će održan pop rok koncert namijenjen mlađoj populaciji na kojem će nastupiti 'Letu štuke'. Grad Sarajevo osigurat će i određeni broj besplatnih ulaznica za učenike srednjih škola.

Povodom obilježavanja Dana grada Sarajevo u osnovnim školama bit će održana i takmičenja u malom nogometu, šahu.

Grad Sarajevo je za realizaciju programa obilježavanja Dana grada Sarajevo izdvojio oko 60.000 KM.