BiH
0

Program EU: Nakon poplava sanirano 45 objekata u Banjoj Luci

FENA
Završena je sanacija 45 prioritetnih stambenih jedinica u Banja Luci u okviru Programa Evropske unije za oporavak od poplava, dok su radovi na 21 u toku.

Ove stambene jedinice se nalaze u banjalučkom naselju Budžak, koje je pretrpjelo značajne štete tokom poplava u maju 2014. godine, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

EU je za sanaciju stambenog fonda u Budžaku izdvojila oko 280.000 eura (560.000 KM), dok ukupna predviđena investicija EU u sanaciju 203 stambene jedinice na području Banja Luke iznosi više od 880.000 eura (1,7 miliona KM).

Naselje Budžak je 14. novembra posjetio Massimo Mina, šef Operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH, koji se susreo sa porodicama čiji su domovi sanirani finansijskim sredstvima EU.

"Lijepo je vidjeti da pomoć EU unosi pozitivne promjene u živote ljudi, koji su u poplavama izgubili svoje domove", kazao je Mina.

Useljenje u saniran dom je svakako donijelo pozitivnu promjenu u život porodice Zorana Tešnovića, koji naglašava da ne može dovoljno zahvaliti na pruženoj pomoći.

"Jedno od moje troje troje djece boluje od Westovog sindroma. Vlaga koja se zadržala u kući dodatno je pogoršavala njeno zdravstveno stanje, rezultirajući s tri do pet napada dnevno", objašnjava Tešanović.

Do pozitivne promjene je došlo i u porodici Gostimira Kovačevića koji je naglasio da je pored pomoći u sanaciji kuće, izvođač radova koje finansira EU prepoznao zanatske vještine njegovog sina i angažirao ga.

Pored 66 stambenih jedinica koje su obuhvaćene fazom prioritetne sanacije, EU trenutno vrši odabir dodatnih 137 korisnika koji su aplicirali putem javnog poziva.

"Javni poziv koji je obuhvatio i područje Banja Luke zatvoren je 12. novembra. Naša namjera je što prije obraditi prijave i započeti sanacione radove, te omogućiti povratak kući što većem broju ljudi prije zime", zaključuje Mina.

Postoje porodice kako u Budžaku, tako i u drugim područjima ugroženim poplavama, kojima se nažalost neće moći pružiti pomoć u okviru EU Programa za oporavak od poplava zbog fokusa Programa na brzu sanaciju oštećenih, a ne obnovu uništenih domova - budući da su u mnogim slučajevima uništene kuće locirane na klizištima, prije početka radova na obnovi potrebno je izvršiti pažljivu procjenu rizika i pripremne radove.

Obnova uništenih stambenih jedinica će biti dio naredne faze podrške EU u oporavku od poplava, koja je trenutno u pripremi.

Porodica Svetlane Umičević spada u ovu kategoriju - velika količine vlage u zemlji ispod njene kuće rezultirala je urušavanjem konstrukcije.

"Jasno je da kuća sada mora biti izgrađena iz temelja. Stoga molim za pomoć sve one koji brinu o ovakvim slučajevima", apelirala je Umičević, koja privremeno živi kod prijatelja s mužem, dvoje djece i svekrvom.

Rješavanje izazovnih slučajeva poput ovoga zahtijeva koordinirani pristup i odlučne poteze svih uključenih kako bi pomoć stigla do onih kojima je najpotrebnija.

Ovo je jasan primjer širih izazova s kojima se suočavaju predstavnici vlasti u BiH koji predvode sveobuhvatni proces oporavka od poplava.

EU Program za oporavak od poplava pokrenut je s ciljem da se omogući normalizacija životnih uvjeta u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih nakon majskih poplava.