Probijen nasip
43

Proglašeno vanredno stanje i u općini Tešanj, veliki broj mjesta bez vode

Piše: M. N.
Na području općine Tešanj proglašeno je stanje prirodne nesreće zbog poplava koje su od sinoć zahvatile područja ove općine u slivu rijeka Usore i Bosne. Nakon što je probijen nasip kod Kaloševića poplavljeno je 20-ak kuća i veća površina poljoprivrednog zemljišta.

Iz Općine Tešanj su kazali kako su neki od stanovnika odbili evakuaciju te ostali u objektima. Jedinice civilne zaštite su naknadno čamcima evakuisale pet mještana i nekoliko životinja, a potom i još jednu porodicu.

Visok vodostaj rijeke Usore je ugrozio most na zaobilaznici u Jelahu te je on zatvoren, a saobraćaj je privremeno pušten preko novoizgrađenog mosta.

"Prema posljednjim informacijama s terena vodostaj Usore na području općine Tešanj je u znatnom opadanju, a rijeka se povukla u korito i na ugroženom području u Kaloševiću. Rijeka Bosna tokom protekla 24 sata nije prijetila izlijevanjem. Do porasta vodostaja rijeke Radušice tokom jutra došlo je na području MZ Rosulje i ona ima tendenciju porasta. Stanje vodostaja u ostalim mjesnim zajednicama je zadovoljavajuće", kazali su iz Općine Tešanj.

Ekipe civilne zaštite su zajedno s policijskim snagama i vatrogascima i dalje na terenu i prate stanje.

Oko jedan ujutro je došlo do prekida u vodosnabdijevanju pa su bez vode ostala mnoga naselja općine.

Stanje na poplavljenim područjima u BiH pratite i danas na portalu Klix.ba. Javite nam kakva je situacija kod vas. Šaljite fotografije i videe na [email protected].