BiH
42

Proglašeno stanje elementarne nepogode u Bosanskom Petrovcu

Klix.ba
Foto: Općina Bosanski Petrovac
Foto: Općina Bosanski Petrovac
Općinski štab civilne zaštite Bosanskog Petrovca proglasio je stanje elementarne nepogode, zbog ekstremno visokih temperatura i nestašice vode koje su pogodile ovu općinu.

Prema riječima direktora Komunalnog preduzeća u Bosanskom Petrovcu stanje na izvorištima vode je izuzetno kritično, sa izvorišta Smoljana dotok vode je svega dva litra u sekundi, sto je ispod minimuma.

"Mi smo prisiljeni da pumpamo vodu sa izvorišta Sanice da bi osigurali svima pitku vodu, to za komunalnom preduzeća znatno povećava troškove poslovanja", rekao je Duško Bosnić, direktor Komunalno Bosanski Petrovac.

Na zahtjev Općinskog načelnika, Zlatka Hujića, Općinski štab civilne zaštite proglasio je stanje elementarne nepogode te donio zaključke o obavezama institucija za osiguranje provođenja mjera.

Upućen je poziv građanima, stanovništvu općine Bosanski Petrovac da štedi vodu, i da izuzetno racionalno koristi vodu, samo za potrebe domaćinstva.

Štab je zadužio Službu za civilnu zaštitu Općine Bosanski Petrovac da koordinira isporuku vode za piće, cisternama koje posjeduju Vatrogasna služba, Komunalno preduzeće i ŠPD Šumarija Bosanski Petrovac, za potrebe stanovnika u seoskim područjima koji su zbog suše ostali bez pitke vode.

"Nama se svakodnevno obraćaju građani iz svih područja Bosanskog Petrovca da su izvorišta, bunari, u potpunosti presušila, građani traže pomoć da im se isporuči cisterna pitke vode, jer nemaju vodu ni za domaćinstva, a ugroženo je napajanje stoke, stoga sam morao zatražiti od Štaba da proglase stanje elementarne nepogode", rekao Hujić.

Iz Službe za civilnu zaštitu Općine Bosanski Petrovac pozivaju sva preduzeća, privredna društva, kao i građane da poštuju Odluku o proglašenju elementarne nepogode, te da svoj rad usklade sa zahtjevima ove Odluke, da maksimalno štede vodu i primjene mjere zaštite od elementarne nepogode.

Izdano je upozorenje svim licima da naročito vode računa o paljenju vatre na otvorenom, te poduzimanje mjere za prevenciju izbijanja požara, a ne pridržavanjem ovih mjera za eventualno izbijanje požara i nanošenje štete imovini ili ugrožavanje ljudskih života građani podliježu krivičnoj odgovornosti.