Sajam ideja mladih
0

Proglašeno pet najboljih projekata

SRNA
Pet projektnih ideja srednjoškolaca iz cijele BiH o temi šta bi uradili u svojoj školi, naselju, gradu kada bi imali minimalnu finansijsku podršku pobijedili su na današnjem regionalnom Sajmu ideja mladih u Sarajevu.

Pobijedili su projekti "Sajam preduzetnika za mlade" Srednje škole Foča, "Renoviranje školskog toaleta" Srednje škole Prozor, "Sve mogu ja" Srednje grafičko-tehničke škole Sarajevo, "Eko - kamp" Mješovite srednje drvno-šumarske škole Sarajevo i "Prikupljanje starih i istrošenih baterija" Treće gimnazije Sarajevo.

"Pobjednici ovog, kao i sajma ideja, koji su protekle sedmice održani u Tuzli, Banjaluci, Zenici i Bihaću, imaće mogućnost da prezentuju svoje projekte u finalu na Drugim BH danima aktivizma mladih koji će krajem maja biti održani u Sarajevu", rekla je Srni program koordinator projekta Ena Gotovuša.

Prema njenim riječima, pobjednici u finalu dobiće novčana sredstva kao nagradu koja će im omogućiti realizaciju svojih projekata.

Ena Gotovuša dodala je da su na sajmu ideja učestvovalo 124 projekta iz Sarajeva, Foče, Sokoca, Trebinja, Rogatice, Višegrada, Mostara i Prozora.

Omladinska informativna agencija BiH i Inicijativa za aktivizam mladih, u koju je učlanjeno 177 srednjih škola iz 84 opštine, otvorili su javni poziv prije mjesec dana na koji su stigla 134 projekta mladih za ovaj sajam.