RS
0

Profesorima na fakultetima manje plate tokom cijele 2010. godine

FENA
Plate zaposlenih visokom obrazovanju u RS-u bit će umanjenje za tri posto tokom cijele naredne godine, a ne samo u prvih šest mjeseci.

Izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture RS-a bilo je predviđeno da fakultetski profesori primaju manje mjesečne zarade samo do juna naredne godine, ali je večeras uz taj zakonski akt usvojen i amandman SNSD-a kojim je umanjenje prošireno na cijelu godinu.

U zakonu su izuzetak rektori univerziteta čiji je koeficijent za obračun plata umanjen za 15 posto.

Prethodno su usvojene i izmjene Zakona o plaćama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kazneno-popravnim ustanovama i sudskoj policiji, kojim će zarade biti smanjene od tri do 25 posto, ali za prvih šest mjeseci naredne godine.

Usvajanjem ovih zakona završeno je trodnevno zasjedanje Parlamenta RS-a, tokom kojeg je u diskusijama, kao i više puta do sada, bilo odstupanja od tačaka dnevnog reda i vođenja političkih rasprava.

Današnju sjednicu poslanik Srpske radikalne stranke RS-a Milanko Mihajlica iskoristio je i da optuži vladajući SNSD da su mu ukrali slogan koji je koristio na lokalnim izborima.

Mihajlica je to rekao nakon što je izvršni sekretar te stranke Rajko Vasić danas saopćio da će SNSD u narednim mjesecima koristiti novi politički moto „Srpska zauvijek“.