Odluka Senata UNSA
0

Profesorima Lučiću i Goliću doživotna suspenzija

Piše: T. Sekulić
Bajro Golić i Zdravko Lučić, profesori Pravnog fakulteta u Sarajevu, doživotno su suspendovani, odnosno zabranjen im je rad sa studentima, odluka je Senata Univerziteta u Sarajevu.

Senat je danas na sjednici potvrdio odluku Etičkog komiteta o doživotnoj suspenziji Lučića i Golića.

Podsjetimo, ova dvojica profesora optuženi su da su seksualno iskorištavali studentice Pravnog fakulteta u Tuzli, zauzvrat im dajući prolazne ocjene.

Etički komitet je suspendovao Lučića i Golića, te Sanjina Omanovića, dok je profesor i dekan Fuad Saltaga javno ukoren.

Goliću i Lučiću je danas izrečena mjera isključenja iz nastavno-naučnog procesa do navršene 70 godine života, Omanoviću mjera isključenja iz nastavno-naučnog procesa u trajanju od dvije godine, a Saltagi mjera pismenog ukora.

Ove je mjere dužan provesti Pravni fakultet, kao matična kuća sva četiri profesora.

Dekan Pravnog fakulteta UNSA Borislav Petrović na konferenciji za medije je naglasio da se mjere odnose samo na Sarajevski univerzitet, te da ovi profesori imaju pravo raditi na drugim univerzitetima u BiH.

O suspenziji profesora Golića i Lučića zatražili smo komentar i u ministarstvu Obrazovanja i nauke KS.

"Skupština Kantona Sarajevo je u Zaključku sa sjednice održane 28. juna pozvala Senat Univerziteta u Sarajevu da postupi po preporuci Odbora za etička pitanja UNSA, odnosno da potvrdi suspenziju profesora Bajre Golića i Zdravka Lučića do 70-te godine života, dvogodišnju suspenziju Sanjina Omanovića, te izricanje javnog ukora Fuadu Saltagi.

Zaključak Skupštine KS je obavezujući za Vladu Kantona Sarajevo i Ministarstvo obrazovanja KS, te ne možemo zauzeti drugačiji stav", rečeno nam je u ministarstvu.