{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Profesori Univerziteta Paris VII uputili telegram sućuti u povodu smrti akademika Kovača

F
26.9.2007. u 14:55
0
0
Profesori Univerziteta Paris VII uputili telegram sućuti u povodu smrti akademika Kovača
0
Profesori Univerziteta Paris VII uputili telegram sućuti u povodu smrti akademika Kovača
Profesori s Univerziteta Paris VIII Pierre Bayard, Jean -Louis Fournel, Pierre Levy - Vroelant, Christopher Lucken, Tiphaine Samoyault i Emmanuel Wallon uputili su danas u povodu smrti akademika Nikole Kovača telegram sućuti porodici akademika Kovača te profesorima i studentima Univerziteta u Sarajevu.
U telegramu se navodi kako je vijest o smrti dragog prijatelja i istaknutog akademika Nikole Kovača duboko potresla sve ono koji su ga poznavali kako u Parizu tako i u Sarajevu.

"Kovač nije bio samo izvrstan poznavalac francuskog jezika, eminentni poznavalac historijskog romana, odličan profesor, izuzetan ministar. Bio je i izuzetan ambasador Republike BiH u Parizu tokom godina kada je njegova zemlja pružala kakav takav otpor užasu "etničkog čišćenja". Izražena bez najmanjeg oklijevanja i s dubokim poštovanjem, njegova demokratska ubjeđenja su dozvolila brojnim Evropljanima da shvate pravo značenje građanskih principa koji su se suprotstavljali tlapnjama nacionalizma", navodi se u telegramu sućuti francuskih profesora.

Oni ističu kako mu nije bilo ravnog u razotkrivanju zabluda nacionalizma, pod kojom god zastavom da je bio, niti mu je bilo ravnog u pronalaženju lijeka kroz nauku i kulturu.

"Bio je čovjek s kojim ste mogli razgovarati vrlo lako, pažljiv, nježan i zahtjevan, ali i jako duhovit. Molimo vas da iskažete vašim studentima i kolegama i uopće cjelokupnoj akademskoj zajednici, naše veliko poštovanje prema ovom čovjeku", stoji u telegramu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: