Gimnazija „Jovan Dučić” u Doboju
0

Profesori tvrde da direktorica Telebak vrši mobing nad njima

FENA
Doboj
Doboj
Profesori Gimnazije „Jovan Dučić” u Doboj uputili su otvoreno pismo ministru prosvjete i kulture RS-a Antonu Kasipoviću u kojem traže inpekcijsku provjeru njihovih navoda da su izloženi mobingu direktorice te školske ustanove Svjetlane Telebak.

Šesnaest redovnih profesora Gimnazije, koji nose 60 do 70 posto vaspitno-obrazovnog procesa u ovoj školi, u pismu ističe da su resornom ministru uputili i opsežan materijal koji svjedoči o mobingu, kršenju njihovih prava i narušavanju zakona u školi, prije svega Zakona o srednjem obrazovanju.

„Potrebno nam je da nas saslušate i da se uvjerimo u to da godine svog života i rada nismo uzalud protraćili“, navode ovi profesori.

Također, najoštrije protestiraju zbog izjava Davora Vidakovića, profesora sociologije, objavljenih u TV informativnim emisijama prethodnih dana, u kojima govori o tome da je u toj školi alkoholizam, drogu i pedofiliju iskorijenila svojim dolaskom na funkciju direktorica Telebak.

„Kako je to onda izgledala škola do prije godinu, dvije? Na ovaj način blatiti ustanovu i ljude koji su za nju vezani - nama je to potpuno neprihvatljivo“, ističu profesori i napominju da dobojska gimnazija nisu samo zaposleni profesori, već je čine pedeset tri generacije gimnazijalaca, danas preko četristo učenika, preko četristo porodica…

„U izjavi gospodina Vidakovića nema mjere i morao bi odgovarati zbog toga“, stoji u pismu profesora.

Od Kasipovića traže i iscrpnu provjeru svih njihovih radnih biografija, ali isto tako i provjeru radne biografije Vidakovića.

Demantiraju i informaciju, objavljenu u nekim medijima, da profesori neće stati i da će bojkotovati nastavu.

„Učenici i nastavni proces neće trpjeti. Da bismo se borili za svoja prava svaka naša obaveza mora biti ispunjena. U protivnom, morali bismo odgovarati za to“, zaključujuje 16 profesora dobojske Gimnazije.

Ranije je sindikalna organizacija ove škole, koja je članica Samostalnog sindikata srednjih škola Republike Srpske, dobojskom tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu protiv direktorice Svjetlane Telebak, jer je, kako je navedeno, počinila (i čini) mobing nad radnicima, profesorima Gimnazije.