BiH
185

Profesori podnose krivičnu prijavu protiv članova kolegija Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

Piše: Er. M.
Edin Mušić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Edin Mušić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Profesori Univerziteta u Tuzli Edin Delić, Zlatan Begić i Vedad Pašić odlučili su podići krivičnu prijavu protiv predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edina Mušića i potpredsjedavajućih Mladena Boškovića i Vesne Švancer zbog nepoštivanja ustava i zakona FBiH.

Takozvanu Tuzlansku inicijativu pokrenuli su profesori Univerziteta u Tuzli Edin Delić, Zlatan Begić i Vedad Pašić, kojom se traži zaustavljanje ekonomskog uništavanja ovog kantona i njegovih građana.

Intelektualci su tražili izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, odnosno brisanje drugog i trećeg stava člana 9 ovog Zakona, kojim se, kako su naveli, neopravdano i neustavno diskriminira većina građana Federacije BiH.

"Kao odgovorni građani, vođeni namjerom ka izgradnji demokratskog i pravednog društva, zasnovanog na poštivanju ustava i zakona te jednakosti svih građana Federacije BiH, i nakon što smo iscrpili sva demokratska sredstva, odlučili smo se na podnošenje krivične prijave protiv predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, potpredsjedavajućih i drugih odgovornih NN osoba zbog kršenja Poslovnika o radu Parlamenta Federacije BiH, time i Ustava Federacije BiH, što ima za posljedicu narušavanje čitavog ustavnog poretka zemlje i izigravanje temeljnih demokratskih principa na kojima se zasniva ustavni sistem entiteta i države u cijelosti", saopćili su Delić, Begić i Pašić.

Oni ističu kako je 10. februara 2015. godine Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, po skraćenom postupku, upućen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, u javnosti poznat kao Tuzlanska inicijativa, s potpisima 29 poslanika i delegata iz oba doma Parlamenta Federacije BiH.

"Nakon gotovo godinu dana i donošenja niza zakona o kojima se Parlament izjašnjavao u redovnom, skraćenom i hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH nije uvršten u Dnevni red, čime je prekršen Poslovnik Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a time i Ustav ovog entiteta, pri čemu postoji osnovana sumnja na izvršenje više krivičnih djela u sticaju", stoji u saopćenju.

Dodaju da ovakvim djelovanjem rukovodstvo Parlamenta Federacije BiH aktivno radi na destrukciji ustavnog poretka FBiH i države BiH, čime se svrstavaju na stranu onih koji iznutra urušavaju pravni sistem zemlje, te na taj način rade na njenom nestanku.

"Očekujemo da će naše pravosudne institucije hitno reagovati i procesuirati odgovorne u što skorijem roku. Svjesni pritiska na pravosuđe te mogućnosti zloupotrebe zastupničkog imuniteta, odlučni smo istrajati u našim nastojanjima bez obzira na prepreke. O navedenom imamo namjeru izvijestiti i predstavnike međunarodne zajednice u BiH", zaključuju profesori.