BiH
298

Profesori na Pravnom fakultetu u Sarajevu osuđeni zbog seks afera i dalje rade

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Profesori Pravnog fakulteta u Sarajevu Enes Durmišević i Zdravko Lučić osuđeni su 9. 11. u Opštinskom sudu u Tuzli na uslovne zatvorske kazne zbog seks afere sa studenticama i zloupotrebe položaja. No, iako je provostepena presuda izrečena, oba profesora redovno obavljaju aktivnosti na fakultetu uključujući i držanje predavanja i ispita studentima.

Durmišević je provostepenom presudom osuđen za spolni odnos i zloupotrebu položaja zatvorskom kaznom od četiri mjeseca. Lučić je proglašen krivim za zloupotrebu položaja kako bi drugom pribavio korist i osuđen je na sedam mjeseci zatvora.

Prema riječima sudije Huse Karića, oni neće izvršavati kazne ako u dvije godine od pravosnažnosti presude ne počine novo krivično djelo.

"Enes Durmišević je u januaru 2006. godine kao predavač Pravnog fakulteta u Sarajevu, Odjeljenje u Tuzli, zloupotrijebio svoj položaj i studenticu Almu Husarkić naveo na spolni odnos, obećavši joj privilegiju prilikom polaganja ispita", kazao je sudija.

Dodao je da je studentica pristala te su otišli u sobu gdje su imali spolni odnos. Nakon toga, Durmišević joj je dao pitanja, koja joj je kasnije postavio na ispitu i u indeks upisao pozitivnu ocjenu.

Lučić je, radeći kao predavač sarajevskog Pravnog fakulteta u Tuzli, 2004. godine, studentici Jeleni Hadžić-Hribar upisao pozitivnu ocjenu, iako je znao da ona nije pristupila polaganju ispita. Osim toga, 2006. godine studenticama Almi Husarkić, Selmi Trokić i Šejli Ledenko upisao je pozitivne ocjene u indeks i na prijave iz predmeta koje predaje na prvoj godini studija, iako one nisu polagale ispit.

"Lučić je to znao, a upisao je kao da su položile", izjavio je Karić, čitajući presudu.

I Lučić i Durmišević su najavili žalbu na ovu presudu te su obećali da će svoja prava tražiti i do Strasbourga.

U međuvremenu, i Lučić i Durmišević neometano obavljaju nastavne aktivnosti na Pravnom fakultetu.

Iz Rektorata Univerziteta u Sarajevu za Klix.ba kažu da oni nisu nadležni da regulišu radni odnos pomenutih profesora.

"Pitanja u vezi sa radno-pravnim statusom prof. dr. Enesa Durmiševića i prof. dr. Zdravka Lučića potrebno je da uputite njihovom poslodavcu Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu", kažu za Klix.ba iz Rektorata UNSA.

Iz Sekretarijata Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, za Klix.ba kažu da je pravosuda prvostepena te da očekuju pravomoćnu presudu.

"Vezano za status prof. dr. Zdravka Lučića i prof. dr. Enesa Durmiševića obavještavamo Vas da je u Opštinskom sudu u Tuzli okončan prvostepeni postupak protiv navedenih profesora Fakulteta. Znači da izrečena presuda nije pravomoćna, te još uvijek vrijedi presumcija nevinosti do pravomoćnog okončanja postupka po žalbi. Nakon toga, u zavisnosti od donijete presude imenovani profesori će snositi pravne posljedice", rekli su za Klix.ba iz Sekretarijata Pravnog fakulteta.

Dekan Pravnog fakulteta prof. dr. Branislav Petrović navodi da nije u mogućnosti komentarisati cijeli slučaj jer se radi o prvostepenoj presudi.