{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Profesor Zelenika: Više od 70 posto intelektualaca naučno je nepismeno

F
19.5.2017. u 15:48
309
59
Profesor Zelenika: Više od 70 posto intelektualaca naučno je nepismeno
309
Profesor Zelenika: Više od 70 posto intelektualaca naučno je nepismeno
Ratko Zelenika (Foto: FENA)
Profesor dr. sc. Ratko Zelenika ocijenio je kako je, na osnovnu vlastite analize više od hiljadu doktorskih disertacija, diplomskih i naučnih radova, zaključio da je naučno nepismeno više od 70 posto intelektualaca.
Profesor Zelenika izjavio je to uoči predavanja o savremenim metodologijama naučnih istraživanja na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

"U globalnoj obrazovnoj industriji i globalnoj naučnoj industriji jedva je pet posto intelektualaca naučno pismeno, naučno polupismeno je oko 25 posto intelektualaca, a više od 70 posto intelektualaca naučno je nepismeno. Katastrofa!", ocijenio je profesor.

Dodao je kako je žalosna činjenica da je među naučno nepismenim intelektualcima veliki broj univerzitetskih profesora i akademika.

"Oni zatim proizvode naučno nepismene intelektualce, koji dalje multipliciraju naučnu nepismenost. Misija ovog mog predavanja je da okrenemo stvar i da popravimo malo te porazne brojke", istaknuo je profesor Zelenika.

Po njegovim riječima, tema predavanja "Vodič u tajne savremenih metodologija naučnih istraživanja i savremenih tehnologija fundamentalnih, aplikativnih i eksperimentalnih istraživanja" vrlo je intrigantna i široka.

Istaknuo je kako je to područje koje se relativno malo prakticira, o kojem se malo raspravlja, u kojem aktivno ne sudjeluju veliki broj intelektualaca, a trebao bi.

Ratko Zelenika rođen je 1941. godine u Banjoj Luci. Akademske stepene diplomirani ekonomist i magistar ekonomskih nauka stekao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a doktorat ekonomskih nauka na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Više od trideset godina radio je na Pomorskom fakultetu i Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, na radnim mjestima višega predavača, profesora i redovinog profesora.

Autor je 38 naučnih knjiga, univerzitetskih udžbenika i priručnika, u koautorstvu je napisao i objavio deset naučnih knjiga i univerzitetskih udžbenika.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: