BiH
107

Profesor Pettigrew uputio pismo predsjedniku Haškog suda u povodu 22. godišnjice zločina u Višegradu

FENA
Profesor David Pettigrew
Profesor David Pettigrew
Ugledni američki profesor David Pettigrew uputio je povodom 22. godišnjice zločina u Višegradu pismo predsjedniku Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Theodoru Meronu u kojem izražava duboka zabrinutost u vezi sa suđenjem Radovanu Karadžiću, s obzirom na to da je iz optužnice za genocid izuzeto osam općina među kojima je i Višegrad.

Pismo su potpisali predstavnici Američko-bosanskog instituta za istraživanje genocida i edukaciju iz Čikaga (BAGI), Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK), Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i drugih organizacija i udruženja iz BiH i dijaspore.

"Obrazloženje ovog izuzimanja koje je dobijeno od Tužilaštva, da se radi više o tehničkom razlogu smanjenja obima optužnice čime će se omogućiti “fer i efikasan” postupak suđenja, teško je prihvatiti, s obzirom na težinu zločina spaljivanja više od 70 živih civila, pretežno žena i djece, starih i iznemoglih osoba, u Pionirskoj ulici i Bikavcu i očigledne genocidne namjere izvršioca", ističe se u pismu, koje je iz Instituta BAGI dostavljeno Feni.

Podvlači se da na kontradiktornost ove odluke najbolje ukazuje pisanje sudije Patricka Robinsona o težini zlodjela i genocidne namjere izvršioca, u svom obrazloženju pravnosnažne presude Milanu Lukiću i Sredoju Lukiću od 20. jula 2009. u vezi sa zločinom počinjenim u Višegradu i Bikavcu.

Robinson je napisao, kako se podsjeća u pismu, da spaljivanja živih ljudi u Pionirskoj ulici i Bikavcu predstavljaju najgora neljudska djela koje jedna osoba može nanijeti drugima.

Potpisnica pisma upozoravaju da će odsustvo osude za genocid u Prijedoru i odsustvo optužbe za genocid u Višegradu ohrabriti većinu bosanskih Srba u tim općinama da mogu poricati zločine koji su počinjeni i da mogu sprečavati komemoracije učinjenih zlodjela.

"U Prijedoru, naprimjer, preživjelima je zabranjeno da koriste termin "genocid" na javnim skupovima, a osim toga, zabranjeno je podizanje spomenika posvećenim žrtvama. U Višegradu su vlasti zaprijetile da će uništiti ili ukloniti spomenik žrtvama na privatnom muslimanskom groblju. Zatim, 23. januara 2014. vlasti su nasilno ušle u groblje i otklonile riječ "genocid" sa spomenika. Moglo bi se reći da je općina u kojoj dominiraju bosanski Srbi "precrtala" ili "izbrisala" termin "genocid" sa spomenika, na isti način kao što je Višegrad precrtan u "optužnici Tužilaštva". Namjera je bila različita a rezultat je isti", potcrtano je u pismu.

Profesor Pettigrew i drugi potpisnici pisma ukazuju također da su memorijali počiniocima zločina podignuti u Trnopolju (Prijedor) i Višegradu, a nedavno je, kako se navodi, podignuta spomen-ploča u čast Ratku Mladiću u brdima iznad Sarajeva.

U pismu se također daju i prijedlozi za očekivanu presudu Radovanu Karadžiću za genocid u kojoj bi se mogla ispraviti ova, ocjenjuje se, teško objašnjiva izuzimanja Višegrada i drugih općina.

"U slučaju da optužba Karadžiću preraste u osudu za genocid u tački 1 u navedenim općinama, imperativ je u interesu pravde da presuda Suda sadrži jasnu izjavu da se osuda za genocid koji se odnosi na grupu općina koje su ostale u optužnici, u svojoj suštini, i istini, odnosi i na čitavo područje "koje su bosanski Srbi proglasili svojom teritorijom”, navodi se u pismu.