Održana komemoracija na FPN-u
0

FOTO / "Profesor Nuhić je zaslužio visoko poštovanje"

FENA
Komemoracija profesoru Muhamedu Nuhiću, koji je preminuo u subotu, održana je danas na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

O profesoru Nuhiću govorili su dekan FPN Mirko Pejanović, te profesori Fahira Fejzić-Čengić i Besim Spahić.

Pejanović je istakao da je profesor Nuhić čovjek koji je kroz svoj naučni, profesorski rad, odnosom prema studentima i saradnicima zaslužio visoko poštovanje. On je podsjetio da je 70-tih godina profesor Nuhić bio jedan od osnivača studija žurnalistike u Sarajevu.

Fahira Fejzić prisjetila se svojih susreta s profesorom Nuhićem, s kojim je sarađivala kao asistent, te i iz studentskih dana.

Kako je rekla, od profesora Muhameda Nuhića moglo se naučiti ne samo o nauci, nego i o životu uopšte.

Besim Spahić bio je student prve generacije žurnalistike, potom je radio i na RTV Sarajevo i na fakultetu.

Kroz sve ove institucije susretao se s profesorom Nuhićem.

Govoreći o profesoru uhiću Spahić je podsjetio na njegovu nesebičnu pomoć mladima, na to kako je djelio svoje iskustvo. Profesor Muhamed Nuhić, kako je rekao Spahić, utkao je sebe u sve što je radio i ostat će zapamćen kao jedna svjetla figura.

Prof. dr. Muhamed Nuhić, rođen je u Lukavcu 1928. godine. U Beogradu završio je Visoku školu političkih nauka. Doktorirao je na FPN-u u Sarajevu. Radnu karijeru započeo je kao učitelj 1945. godine. Najveći dio radnog vijeka proveo je u novinarstvu, kojim se počeo baviti 1951. godine.

Glavni urednik Radija Sarajevo postao je 1960. godine, bio je i urednik lista "Komunist", kao i glavni urednik TVSA. Osnivač je studija žurnalistike u Sarajevu i Tuzli.

Dženaza će biti obavljena u 13 sati na Gradskom groblju Vlakovo.