Pratite na Klix.ba
37

Profesor Nerzuk Ćurak gost prve epizode Besjeda o obrazovanju: "Mač treba ostati u korici"

V. K.
U prvoj epizodi pete sezone podcasta Besjede o obrazovanju koju možete pratiti na portalu Klix.ba gost je bio profesor Nerzuk Ćurak.

Povod je novoobjavljena knjiga "Sjećanje i poricanje: Od ZAVNOBIH-a do naših dana". Profesor Ćurak ukazuje na političku zrelost 1945. tokom 3. zasjedanja ZAVNOBIH-a u Sarajevu i na to da smo imali političare koji su podržavali zajedništvo i život stanovnika tadašnje BiH.

O obrazovanju u kojem je važno da "mač ostane u koricama", a ne da ga nastavnice i nastavnici izvlače tokom trajanja časova. Ćurak upozorava na hinjsko nasilje koje je temelj za bilo koji drugi oblik nasilja, ukazuje na važnost da edukatorice i edukatori rade u učionicama i na taj način budu začetnici društvene promjene.

Također, podcrtava nužnost savezništva s političarima koji razumiju i obrazovanje i društvo i naglašava a ništa ne dolazi samo od sebe već da trebamo se izboriti za dobro.

Autori podcasta i uredništvo portala Klix.ba očekuju da podcast bude povod da se otvorenije razgovara o obrazovanju, da razgovor o obrazovanju bude prilika za argumentirane komentare i rasprave; da razgovor o obrazovanju kanališe, oblikuje i popravi razgovor o društvu samome i da ovo bude platforma za prijedlog promjena u samom bh. društvu.