Negirao Dodikove navode
1

Profesor Kurtćehajić: Izvorni Dejton sadrži odredbu koja se odnosi na dodatne nadležnosti

B. R.
Javnosti se obratili članovi Bosanske akademije nauka i umjetnosti (Foto: BANU)
Javnosti se obratili članovi Bosanske akademije nauka i umjetnosti (Foto: BANU)
Profesor Suad Kurtćehajić ukazao je da Ustav Bosne i Hercegovine sadrži evolutivnu odredbu koja se odnosi na dodatne nadležnosti države Bosne i Hercegovine.

To je istakao tokom današnjeg obraćanja na konferenciji za novinare u svojstvu predsjednika Bosanske akademije nauka i umjetnosti "Kulin ban". Komentarisao je političku krizu izazvanom djelovanjem člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika kojeg je okarakterisao kao "najvećom prijetnjom" po mir u Bosni i Hercegovini.

"Govori da neće biti rata, a u entitetu RS naoružavaju se do zuba. Pritom Vučić (predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, op. a.) govori da neko hoće da ukine entitet RS, a isti pravi proces razbijanja Bosne i Hercegovine sa međufazom koju Dodik naziva samostalnom Republikom Srpskom u okviru Bosne i Hercegovine. Dodik kaže da poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine o čemu govori i Vučić. Međutim, država ima i suverenitet koji se nastoji prikazati kao podijeljen, iako se nigdje u Ustavu Bosne i Hercegovine ne pominje suverenitet entiteta, već samo države Bosne i Hercegovine", obrazložio je Kurtćehajić.

Podsjetio je da je suverenitet nedjeljiv, osim u državama koje su voljno odlučile da formiraju uniju na koju su prenijele vanjski suverenitet i jedan dio unutrašnjeg suvereniteta, a drugi dio zadržali za sebe. Napomenuo je da Bosna i Hercegovina nije unija država.

"Mi danas u savremenom svijetu nemamo državu koja je unija po svom obliku državnog uređenja. Priča da su entiteti stvorili Bosnu i Hercegovinu koja predstavlja uniju ili državnu zajednicu nema nikakvog pravnog uporišta, jer je potpisom ugovornih strana u Parizu stvorena Bosna i Hercegovina sa dva entiteta. Bez potpisa predsjednika Republike Bosne i Hercegovine ne bi bilo entiteta Republike Srpska, već bi se samo moglo govoriti o okupiranoj teritoriji Republike Bosne i Hercegovine od paravojnih snaga", zaključio je.

Kurtćehajić se osvrnuo na pravni status Republike Srpske.

"Entitet Republika Srpska nije republika u pravnom statusu, nego samo u nazivu ima termin republika, s tim što naziv nije Republika Srpska već entitet Republika Srpska", obrazložio je.

Poručio je da je zakon o zabrani negiranja genocida, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, civilizacijska vrijednost kojom se pravno sankcioniše omalovažavanje presuda međunarodnih sudova.

Također je podsjetio da je odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da su šume na prostoru Republike Srpske vlasništvo države bile okidač za Dodika da krene u, kako je ocijenio, sumanutu protivpravnu akciju vraćanja nadležnosti, koje su visoki predstavnici dali državi Bosni i Hercegovini, na entitetsku razinu, a sve pod izgovorom da se sve treba vratiti na izvorni Ustav.

Prema Kurtćehajićevim riječima, izvorni Dejton ili preciznije rečeno njegov Aneks 4 sadrži evolutivnu odredbu sadržanu u članu 3. stav 5. koja govori o dodatnim nadležnostima države Bosne i Hercegovine.