Velika opasnost
61

Profesor Karadžin o pucanju nasipa u Lukavcu: Spreča je ugrožena, moguća katastrofa

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U krugu bazena Fabrike sode u Lukavcu "Sisecam Soda" danas je u poslijepodnevnim satima došlo do pucanja nasipa na taložnici postrojenja za tretman otpadnih voda. Tom prilikom velike količine tekućine istekle su u rijeku Spreču, zbog čega stručnjaci upozoravaju na moguću ekološku katastrofu.

Zbog bazičnih pH vrijednosti taloga koji je u vidu tekućine istekao u Spreču očekuje se povećanje pH vrijednosti vode u rijeci, kao i njenog saliniteta.

Profesor okolinske sigurnosti na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli dr. Zvjezdan Karadžin za Klix.ba je kazao da će današnje izlijevanje velikih količina taloga iz fabrike u Lukavcu zasigurno ostaviti posljedice na rijeku Spreču.

Prema njegovim riječima, ovo će imati negativan utjecaj i na zemljište koje se nalazi oko rijeke, s obzirom na to da je već ranije u znatnoj mjeri zagađeno od raznih zagađivača.

"Danas je došlo do izlijevanja materijala koji u sebi sadrži hloride i sulfate. Ovaj materijal će najvjerovatnije dovesti do povećanja pH vrijednosti vode u Spreči kao i njenog saliniteta, što će, zasigurno ostaviti negativan utjecaj na eko svijet u rijeci", kazao nam je Karadžin, koji smatra da se rješavanju novonastalog problema treba pristupiti na ozbiljan način te da nema vremena za njegovo odgađanje.

Tačan uzrok pucanja nasipa bit će poznat u narednim danima, nakon što budu provedene sve istražne radnje koje su u toku.

Kako portal Klix.ba saznaje, odmah nakon informacije da je došlo do pucanja nasipa na mjesto događaja su upućena dva tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona, zatim sudski vještak, pripadnici Policijske uprave Lukavac, federalni vodni inspektor, federalni inspektor za okoliš, kao i predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save.

Građanima je izdato upozorenje da ne koriste vodu iz rijeke Spreče za navodnjavanje poljoprivrednih zemljišta koji se nalaze na području Lukavca.