Uspješni privrednik
0

Profesor Jusuf Duraković izabran za novog rektora Univerziteta u Zenici

E. M.
Jusuf Duraković (lijevo)
Jusuf Duraković (lijevo)
Senat Univerziteta u Zenici na današnjoj sjednici izabrao je novog rektora, a nakon glasanja odlučeno je da će to biti uspješni univerzitetski profesor i privrednik Jusuf Duraković.

Krajem januara nakon dva kruga glasanja nijedan od predložena tri kandidata za rektora Univerziteta u Zenici nije dobio natpolovičnu većinu glasova Senata koji broji 27 članova. U utrci su bili prof. dr. Enes Bikić koji je dobio sedam glasova, prof. dr. Jusuf Duraković koji je dobio 12 glasova te prof. dr. Dženan Skelić koji nije dobio nijedan glas.

Senat je nakon toga zadužio Izbornu komisiju koja je raspisala novi konkurs za izbor rektora, a utrci su bili prof. dr. Duraković i već sada bivši rektor Damir Kukić. Na današnjoj sjednici Senata Duraković je dobio 14, a Kukić 12 glasova, dok je jedan glas bio nevažeći čime je okončan izbor novog rektora.

Duraković je osnovno i srednje obrazovanje završio u Kaknju, a 1989. godine završio je Metalurški fakultet gdje je za svoj izvanredni uspjeh nagrađen Srebrnom značkom UNSA. Po završetku studija bio je zaposlen u "Vatrostalnoj" d.d Zenica kao projektant industrijskih peći, a od 2000. godine u stalnom je radnom odnosu na Fakultetu za metalurgiju i materijale. Magistrirao je 1999. godine, doktorsku disertaciju odbranio 2006. godine, a biran je u sva zvanja od asistenta do redovnog profesora.

Trenutno je šef katedre i predaje nekoliko predmeta: Goriva i sagorijevanje, Industrijske peći i primjena vatrostalnih materijala, Prenos toplote, Toplotehnika, Energijska efikasnost. S obzirom da je 2003. godine osnovao i privatno preduzeće TPS koje se bave proizvodnjom industrijskih peći, omogućio je i svojim studentima da vježbe i prakse održavaju u pogonima njegove firme gdje imaju priliku vidjeti rad najsavremenijih tehnologija.

Duraković će se u narednom periodu kao rektor Univerziteta u Zenici posebno posvetiti institutu koji se nalazi u sklopu Univerziteta s obzirom da na tom polju vidi priliku za unaprijeđenje u skladu s potrebama tržišta i naučnim istraživanjima s ciljem razvoja novih materijala i tehnologija.