BiH
0

Profesor Davidovits u projektu istraživanja bosanskih piramida

FENA
Francuski hemičar i direktor Instituta za geopolimere prof.dr. Joseph Davidovits aktivno se uključuje u Projekt istraživanja bosanskih piramida, saopćeno je iz Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".

Davidovits je u pismu upućenom osnivaču Fondacije Semiru Osmanagiću, izrazio zadovoljstvo analizama koje su izvršene na Institutu "Kemal Kapetanović" Univerziteta iz Zenice s profesorom Muhamedom Pašićem na čelu, a koje dokazuju betonski karakter blokova na Bosanskoj piramidi Sunca.

Davidovits kaže da ove analize "potvrđuju i njegove prve utiske analize uzoraka iz Visokog te da je bio "iznenađen prisustvom džepova kalcinirane gline".

Ovaj materijal, pod nazivom metakaolin, koristi se u modernoj geopolimerskoj tehnologiji za proizvodnju betona, čiji je izumitelj upravo Davidovits.

Najbolji rimski cement otprije 2.000 godina je nastajao miješanjem metakaolina ("testa" na latinskom) s krečnjakom ("opus signinum") i od njega su građeni Koloseum i Panteon.

Ovaj naučnik je izazvao dosta kontroverzi kada je sredinom 1970-ih ustvrdio da je Keopsova piramida građena od izlijevanih (betonskih) blokova.

Ovu tezu je eksperimentalnim putem potvrdio početkom 1990-ih i danas sarađuje s vodećim svjetskim naučnim institucijama, saopćeno je iz Pres-službe Fondacije.