Krivični zakon
75

Profesor Borislav Petrović: Nepoštivanje izolacije može se kazniti zatvorom do jedne godine

I. Č.
Borislav Petrović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Borislav Petrović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Profesor Borislav Petrović s Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu protumačio je za Klix.ba Krivični zakon Federacije BiH, upozorivši da se nepostupanje po zdravstvenim propisima u vrijeme epidemije može kazniti kaznom zatvora do jedne godine.

"Zakon je propisao za samo nepridržavanje odluka i naredbi nadležnih organa kaznu zatvora do jedne godine. Međutim, ukoliko se desi da pojedinci koji su indicirani kao zaražene osobe ne poštuju izolaciju i tako doprinesu širenju zaraze, mogu biti kažnjeni kaznom zatvora do osam godina. U najtežem slučaju, ukoliko se takvim ponašanjem prouzrokuje smrt jedne ili više osoba, onda je predviđena kazna zatvora do 12 godina", kazao je Petrović.

Profesor Petrović objašnjava kako krivični zakoni u Bosni i Hercegovini, gotovo jednaki u oba entiteta, propisuju nekoliko krivičnih djela koja se odnose na pandemiju te da su ključni: krivično djelo prenošenja zarazne bolesti i krivično djelo nepostupanja po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

"Vidim da se pojedinci ponašaju neodgovorno. Može se čak steći utisak da pojedinci razmišljaju kako će platiti novčanu kaznu ako budu uhvaćeni. Međutim, to je krivično djelo. Zakonodavac je vrlo odgovorno postupio, odnosno propisao vrlo stroge kazne vjerovatno svjestan činjenice da samo jedan postupak neodgovorne osobe može nanijeti veliku štetu građanima. Vidimo da se u našem društvu takvo nešto dešava", kazao je on.

Petrović navodi kako su sve naredbe, odluke i postupanje nadležnih tijela u Federaciji BiH, ali i u cijeloj zemlji, u saglasnosti s krivičnim zakonodavstvom, što znači da svako ko krši odluke koje su zvanično objavljene istovremeno krši i odredbe krivičnog zakona i može biti kažnjen.

"U Članu 226 Krivičnog zakona Federacije BiH se, kad je riječ o nepostupanju po zdravstvenim propisima u vrijeme epidemije, kaže da ko za vrijeme epidemije kakve zarazne bolesti ne postupi po nalozima i odlukama donesenim temeljem propisa nadležnih tijela kojima se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje epidemije, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine", kazao je profesor Petrović.

Krivični zakon Federacije BiH
Krivični zakon Federacije BiH

Objašnjava kako član zakona nije nabrajao ko može donositi te mjere, ali da sada vidimo da su to krizni štabovi.

"Prema članu 225. KZ FBiH, svaka osoba koja ne postupa po propisima ili naredbama kojima nadležno tijelo zdravstvene službe određuje preglede, dezinfekciju, odvajanje bolesnika... itd., u cilju suzbijanja ili sprečavanja zarazne bolesti kod ljudi, pa zbog toga dođe do opasnosti od širenja zarazne bolesti, kaznit će se zatvorom do jedne godine", rekao je Petrović.

Pojašnjava kako je odvajanje bolesnika ustvari izolacija.

"Dakle, samim kršenjem mjere propisane i određene izolacije, pojedinac stvara opasnost od širenja zarazne bolesti. To znači da samo napuštanje mjesta izolacije predstavlja radnju ovog krivičnog djela. Drugim riječima, ne traži se da je tim činom neko i zaražen. Za sve građane je bitno da znaju da je u ovom slučaju predviđeno kažnjavanje (novčano ili zatvor do šest mjeseci) i za nehatno postupanje", istakao je on.

Ukoliko, pak, zbog takvog (neodgovornog) ponašanja bude prouzročena teška tjelesna povreda neke osobe, ili joj zdravlje bude teško narušeno, ili postojeća bolest znatno pogoršana, počinitelj će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina.

"Najzad, ako je zbog takvog ponašanja prouzrokovana smrt jedne ili više osoba, maksimalna kazna je 12 godina. Osim spomenutih, prema našem Krivičnom zakonu kažnjivo je i zapošljavanje ili držanje na određenim poslovima osobe koja boluje od zarazne bolesti", zaključio je profesor Borislav Petrović.