BiH
34

Profesor Bethke: Karadžić može dobiti samo najveću kaznu

FENA
Carl Bethke (lijevo)
Carl Bethke (lijevo)
Smatram da Radovan Karadžić može dobiti samo najveću, tj. doživotnu kaznu, kao što je to predložilo Tužilaštvo. Možda će biti važno i da se evropskoj javnosti na dan presude objasni da je on kriv za genocid, da je njegov arhitekt, ali da nije Karadžić jedini te da se na presudu u slučaju Ratko Mladić još čeka, ocijenio je njemački historičar Carl Bethke, profesor na Univerzitetu Tubingen.

Po njegovom mišljenju, osim odgovornosti, krivice i sudbine Radovana Karadžića kao osobe, tog dana treba se skrenuti više pozornosti na najvažnji aspekt presude: porodice žrtava i narod u BiH koji traže i s pravom očekuju priznanje zločina kao genocida, posebno u Srebrenici na kraju rata, ali isto tako i u drugim krajevima u cijeloj BiH, i to od početka rata.

"Vidjeli smo tokom suđenja koliko je optuženi tu odgovornost u cjelini htio opstrurati, a želim istaknuti da ova predsuda nosi u svakom slučaju potencijale da se debatom probudi i ojača sjećanje Evrope i svijeta na različite zločine tokom rata, kao što su bili opsada Sarajeva ili genocid koji se dogodio već 1992. u okolini Prijedora. Ovi zločini još su prisutni u kolektivnom pamćenju Evrope, ali su u opasnosti da ih se zaboravi. U najboljem slučaju presuda bih mogla utjecati na opću sliku ovog rata u međunarodnoj javnosti, dakle da se genocid u Srebrenici ne shvaća kao rezultat troipogodišnjeg rata, prema teoriji "eskalacije", već da se počinjemo zapitati kako je upotrijebljena masovna sila i počinjeni masovni zločini već na početku rata 1992. godine", rekao je Bethke.

Osim suđenja u Hagu, njegovo je mišljenje da se treba naučno više baviti zločinama u ranom periodu rata u BiH, a to je bilo vrijeme kad je, a to je još jedan važan aspekt, utjecaj beogradskog režima nad bosanskim Srbima bio najveći.