BiH
40

Profesor Bajtal o prepucavanju SDP-a i SDA: Riječ je o borbi za politički prostor

Piše: S. H.
Esad Bajtal (Foto: Klix.ba)
Esad Bajtal (Foto: Klix.ba)
Profesor na Političkim naukama u Sarajevu Esad Bajtal za Klix.ba komentariše prepucavanja političkih stranaka, odnosno SDP-a i SDA, navodeći da je riječ o borbi za politički prostor, ali da je ta vrsta borbe dobra, jer je to jedini način da građani saznaju stvari koje su do sada skrivane od javnosti.

Proteklih nekoliko dana na sceni je javno prepucavanje SDP-a i SDA, a sve je pokrenula izjava člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je nedavno rekao kako su tužilaštva u BiH neosnovano progonila političare i kako "nama to ne treba".

Nakon toga reagirali su iz SDP-a, navodeći da SDA ponižava pravosudni sistem BiH. Osim toga, iznijeli su i niz konkretnih optužbi na račun kadrova SDA, smatrajući ih odgovornim za kriminalne radnje koje se još uvijek procesuiraju u Tužilaštvu BiH.

Profesor Bajtal ističe kako je riječ o klasičnoj borbi za politički prostor, ali je ujedno iznošenje "prljavog veša", što se upravo dešava, možda i najbolji način da građani saznaju nešto više o nezakonitostima za koje su odgovorne političke stranke.

"Radi se o borbi za politički prostor i ta vrsta borbe nikad nije loša, pogotovo u našim uslovima, kada i jedna i druga strana imaju mnogo toga skrivenog. Jedini način u ovakvom pseudodemokratskom društvu da građani dođu do neke istine je uzajamni sudar aktera u kojem oni počnu iznositi prljavi veš jedni o drugima. Ovo društvo je u veoma lošem stanju, ono propada, opljačkano je i prevareno. Sa stanovišta građana, nije loše što se stranke na ovaj način prepucavaju", ističe za Klix.ba profesor Bajtal.

Naš sagovornik dodaje da će vrijeme pokazati o čemu se tačno ovdje radi, ali i da se u politici rijetko greškom izgovaraju neke riječi. Ono što se može pretpostaviti jeste da u svemu tome neko ima političku računicu.