Obilježili svoj dan
250

Profesionalni vozači u BiH rade i za hiljadu KM, čak 15 posto njih godišnje napusti državu

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Svečanim defileom ulicama Tuzle vozači i automehaničari su ovoga ponedjeljka obilježili svoj dan, koji je utemeljen prije 64 godine. Prevelikog razloga za slavlje nemaju, jer kako poručuju, brojni problemi ih izjedaju u Bosni i Hercegovini.

Dan vozača i automehaničara utemeljen je 1960. godine, a ova veoma lijepa tradicija i danas se njeguje u Tuzli. Svečanim defileom kroz gradske ulice vozači autobusa, kamiona, saniteta, vatrogasnih, taksi, komunalnih i drugih vozila obilježilo je svoj dan.

Inače, 15. januar kao Dan vozača i automehaničara je ustanovljen nakon što je Josip Broz Tito postao počasni član Saveza vozača Jugoslavije. Oni koji danas djeluju u ovoj oblasti ukazuju na probleme.

"Na području Tuzle djeluje veliki broj profesionalnih vozača, a to zanimanje danas je najtraženije, prije svega zbog otvaranja mogućnosti zapošljavanja u inozemstvu. S druge strane, u BiH su teški uslovi rada, sa veoma niskim platama", kazao je Muhidin Jašarević, član predsjedništva Udruženja vozača i automehaničara Tuzle.

Rasim Kapković profesionalni je vozač od 1985. godine, kada je prvi put sjeo za volan kamiona. Deset godina kasnije ušao je u autobus u kojem se i danas nalazi. Kaže nam da u Bosni i Hercegovini nije lako biti vozač.

"Sve zavisi od toga u kojoj firmi ste zaposleni i u kakvim uslovima rada djelujete. Općenito je veoma teško. U našoj zemlji vozači najviše se susreću sa niskim platama i zbog toga odlaze u Evropu", navodi Kapković.

Predsjednik Udruženja vozača i automehaničara Tuzle Srđan Miljanović ističe da Bosnu i Hercegovinu godišnje napusti do 15 posto profesionalnih vozača.

"Oni se u BiH školuju, steknu iskustvo i onda su na kraju prisiljeni otići iz naše zemlje zbog loših uslova rada. Svakodnevno možemo vidjeti u Tuzli da svaka firma ima otvoren oglas za prijem vozača", ističe Miljanović.

Prosječna plata profesionalnog vozača u našoj zemlji, kako navodi Miljanović, iznosi između 800 i 1.000 KM.

"To je veoma mali iznos, ako uzmemo u obzir povećanje cijena koje nas je zadesilo. S druge strane, kada je riječ o sigurnosti kamiona i autobusa koje voze, to je na zadovoljavajućem nivou, bilo da su u pitanju vozila koja izlaze iz BiH ili se kreću unutar naših granica", pojašnjava Miljanović.

Na kraju kažimo i to da je tradicija obilježavanja Dana vozača i automehaničara u poslijeratnom periodu sačuvana tek u nekoliko bh. gradova među kojima je i Tuzla.