{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Profesionalna vatrogasna brigada na Koridoru 5C

F
8.10.2014. u 15:46
145
22
Profesionalna vatrogasna brigada na Koridoru 5C
145
Profesionalna vatrogasna brigada na Koridoru 5C
Foto: Anadolija
Federalna vlada donijela je danas Odluku o osnivanju profesionalne vatrogasne jedinice Autocesta Federacije BiH d.o.o. Mostar, kao posebne unutarnje organizacione jedinice ovog javnog preduzeća, koja će početi s radom najkasnije do 1. decembra 2015. godine, a djelovat će na autocesti A1 na Koridoru 5C.
Pripadnici ove jedinice su, u okviru operativnih i drugih poslova utvrđenih u Zakonu o zaštiti od požara i vatrogastvu, dužni osigurati da u svakom momentu i u svim uvjetima budu spremni za blagovremeno i efikasno gašenje požara i za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara na teritoriji autoceste A1 na Koridoru 5C.

JP Autoceste FBiH dužno je svojim općim aktima urediti pitanja koja se odnose na organizaciju i funkcionisanje zaštite od požara u svojim objektima i prostorima.

U obrazloženju ove odluke je navedeno da se razvojem i izgradnjom autocesta ukazala potreba za organiziranjem, provedbom i unapređenjem mjera zaštite od požara predviđenih Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu. Autoceste FBiH dužne su svojim korisnicima pružiti određenu razinu sigurnosti i maksimalne uvjete u zaštiti od požara i u incidentnim situacijama.

U smjernicama za ubrzavanje intervencije vatrogasaca i spasilaca navedeno je da će biti uspostavljeno stalno prisustvo dežurnih vatrogasaca na udaljenosti manjoj od pet kilometara u gradskom području, a na udaljenosti od 1,5 kilometra od portala tunela.

Rad ove profesionalne vatrogasne jedinice bit će finansiran sredstvima Autocesta FBiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: