Stefan Feller
0

Profesionalan rad policije

FENA
Jedanaesti juli je dan komemoracije i tuge u Bosni i Hercegovini. To je dan kada su naše iskrene simpatije i misli uz one koji su u ovom zločinu protiv čovječnosti izgubili svoje voljene - izjavio je šef Policijske misije EU-a komesar Stefan Feller, koji je u subotu u Memorijalnom centru u Potočarima prisustvovao komemoraciji za 534 identificirane žrtve genocida iz jula 1995. godine.

Feller je u pisanoj izjavi za javnost podsjetio da je u januaru 2009. godine Evropski parlament pozvao Vijeće i Komisiju da na prikladan način obilježe godišnjicu čina genocida u Srebrenici / Potočarima pružanjem podrške rezoluciji Evropskog parlamenta kojom se 11. juli proglašava danom sjećanja širom EU-a.

Šef EUPM-a je naglasio da je “zajedničkim radom policijskih agencija i organizatora osigurana dostojanstvena i mirna atmosferu za hiljade onih koji su prisustvovali današnjoj komemoraciji i ukopima”.

U saopćenju je navedeno da su s policijskog aspekta Marš mira i ceremonija komemoracije u Potočarima visoko složeni zadaci za policijske agencije ove države te da Policijska misija EU-a želi pohvaliti njihov profesionalan rad i konstruktivan rad organizatora marša i komemoracije.

"Svjedočili smo dobro organiziranim i koordiniranim događajima: dobra suradnja i konstantna razmjena informacija. To je bilo od ključne važnosti za izvanredan rezultat", objasnio je Feller.

On smatra da su policija Republike srpske, Državna agencija za istrage i zaštitu, Federalna uprava policije, Granična policija i policije Tuzlanskog kantona i Brčko distrikta, uz podršku Oružanih snaga BiH i u suradnji s organizatorima, pokazali potrebnu zrelost i ozbiljnost.

"To je pozitivan signal za organizaciju budućih komemoracija, kako ove godine tako i u predstojećem periodu", Fellerove su riječi prenesene u saopćenju EUPM-a.