{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prof. Govedarica: Nauka u BiH prati sudbinu države

F
6.7.2014. u 09:03
2
3
Prof. Govedarica: Nauka u BiH prati sudbinu države
2
Prof. Govedarica: Nauka u BiH prati sudbinu države
Blagoje Govedarica (Foto: FENA)
Nauka u BiH, pa tako i arheologija, prati sudbinu države, izjavio je u razgovoru za Agenciju Fena profesor arheologije na Univerzitetu u Berlinu, član Akademije nauka i umjetnosti BiH Blagoje Govedarica.
"Može se reći da arheologija u BiH u kontinuitetu postoji već 134 godine. Tu je bilo uspona i padova, prelomnih momenata, pozitivnih i negativnih, a dobrim dijelom je arheologija pratila sudbinu države. To je, valjda, normalno. Kako je državi, tako je i nauci, pa i arheologiji", kazao je prof. Govedarica.

Kad se država ne nalazi u situaciji da isplaćuje plaće, da mogu penzioneri da prežive, ne može ni nauka, smatra on, dodajući da je tu napravljen neki negativan krug iz kojeg se mora izaći.

"Ako se izađe iz toga, onda će i nauci biti bolje. Što se tiče arheologije i onoga čime se ona bavi - arheološka istraživanja prošlosti i zaštita spomenika kulture - radi se koliko se može. Nije to dovoljno. Nažalost, puno toga propada. Naprimjer na autoputevima koji se grade u BiH arheologija gotovo da nije zastupljena u smislu spašavanja kulturnih spomenika", naveo je prof. Govedarica.

Ali, po njegovom mišljenju, ima jedan svijetli moment. To je Tempus projekt "Reforma nastavnog plana i programa nauka o kulturnoj baštini u BiH", u okviru kojeg je ove sedmice u Sarajevu održana regionalna konferencija o implementaciji heritage studija.

"Dvije godine se intenzivno radilo na osposobljavanju arheološke katedre u Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli. I tu su postignuti veliki rezultati", ocijenio je, naglasivši da je ipak ovaj projekt tek bacio sjeme koje će dati rezultate, a to će trajati godinama.

Kada su u pitanju posljedice koje su nedavne katastrofalne poplave u BiH imale na arheološko naslijeđe u stradalim područjima, prof. Govedarica je rekao da je to pitanje za domaće institucije koje se bave zaštitom spomenika, ali je naveo da su se ljudi iz inozemstva i on zauzimali za pomoć.

"Trudimo se da pomognemo u našoj struci muzeju u Doboju koji je uspio da sačuva svoje nalaze, ali im je propao imobilijar, vitrine, te nemaju više gdje da izlažu. Izgleda da smo na dobrom putu da dobijemo u Berlinu neku donaciju da im se daju neke vitrine koje bi mogle da posluže da oni jednom, kad se izvuku iz ove bijede, imaju osnovu da nalaze mogu izlagati", kazao je prof. Govedarica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: