Predstavnički dom FBiH
0

Produžiti rok za otkup stanova certifikatima

FENA
Predstavnički dom Federalnog parlamenta danas u Sarajevu odobrio je zakon predložen iz Federalne vlade na osnovu kojeg rok za otkup stanova certifikatima u Federaciji treba da bude produžen do 30. juna 2010. godine jer je dosadašnji istekao 30. juna 2009.

Dopremijer Federacije i ujedno ministar finansija Vjekoslav Bevanda kazao je da će i novi rok biti produžavan po potrebi ako proces na koji se zakon odnosi ne bude završen po njegovom isteku. To je posebno bitno zbog povratnika, dodao je ministar.

Da bi ovaj zakon stupio na snagu, mora ga odobriti i Dom naroda Federalnog parlamenta.

Službeni naziv mu je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije.

Poslanici Predstavničkog doma danas su odobrili većinom glasova i zakon, predložen također iz Vlade, koji će nalagati da Federacija, u nastojanju da pod svoju kontrolu stavi imovinu (dijelove preduzeća i banaka) koja joj je ostala na tlu bivših republika SFRJ, može u tim republikama koje su u međuvremenu postale samostalne države voditi sudske sporove u vezi sa svojim nekretninama.

Službeni naziv ovog teksta kojem je također potrebna podrška Doma naroda da bi postao operativan jeste Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o početnom bilansu stanja preduzeća i banaka FBiH.

Sjednica Predstavničkog doma je u toku.